DE DÖDAS BOK

Jun 1st, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till De dödas bok

Av Patricia Cornwell
Book of the Dead 2007
Översatt av Eva Larsson
Norstedts 2009

Rättsläkaren Kay Scarpetta och hennes käresta f.d. FBI-profileraren Benton Wesley hamnar i utredningen av mordet på en ung världsrankad kvinnlig tennisspelare. Hon blev 16 år. Hon mördas i Rom. Läsaren kommer direkt in i det dödliga förloppet som är en rituell smärtsam historia. Ingen fan lär bli besviken.

Mördaren är störd. Av vad frågar sig Benton och andra och ganska snart fattar läsaren att det är av kriget i Irak och alltihop är president Buschs fel, tycker de inblandade. Fler mord inträffar i och med att handlingen pendlar över till USA och Scarpettas stad.

Patricia Cornwell

Cornwell är bra på att beskriva det allra senaste i utredningsteknik, avlyssningsteknik och flygteknik. Detta är en traditionell Scarpettabok. Gediget om det tekniska, inte särskilt spännande, och igenkännande. Folk för långa dialoger där de upprepar sig och talar nästan som man talar. De svarar inte varandra och man vet inte vart det bär hän.

De vanliga personerna är med. Lucy, systerdottern gör datorintrång och är på dåligt humör, ofta. Hon är ofantligt rik och kostar på sig att tumma på regler som vi vanliga måste följa. Kärleksparet Kay och Benson rör sig i en bubbla av sval sinnlighet som kunde få koka och koka över, faktiskt. De talar med varandra, eller talar inte (för lite tycker Kay) med varandra och mycket mer händer inte mellan dem. Utom en sak som förvånar och förbittrar Marino, polisen som hängt efter Scarpetta i alla böcker och bara bett om att få bli sedd.

Intrigen är konstig. Den bygger på att stora amerikanare inte märks när de parkeras rakt framför ögonen på folk. Att föräldrars avsky för sin avkomma fortsätter i nästa led. Men om man inte hakar upp sig på det är lösningen på hur alla hänger ihop med varandra på slutet finemang. Men helt klart blir det inte, för hur mår Marino egentligen? Varför grillades stjärthalvorna?

Slutet är otydligt och hur de sista pusselbitarna kom fram … kan man fundera på.

HELENA SIGANDER

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22