DE ÄR INTE KLOKA DE DÄR RYSSARNA

Jul 1st, 2021 | By | Category: 2021-07 juli, Recension

De är inte kloka de där ryssarnaAv Anna-Lena Lauren
Schildts & Söderströms, 2021
Nyutgåva ISBN 978-951-52-5489-4, 177 sidor

I min hand har jag en nyutgåva av Anna-Lenas reportagebok från 2006–2007. Boken är utgiven av Schildts & Söderströms – ett finländskt bokförlag som publicerar böcker av ledande finlandssvenska författare.

Nyutgåvan kommer med ett nytt förord där författaren förklarar boktiteln: ”Titeln från början var en arbetstitel. Jag (Anna-Lena) älskar Asterix-albumen och medan jag skrev boken kom Obelix favorituttryck ”De är inte kloka, de där romarna” ofta för mig. Ju mer jag skrev, desto mer passande kändes titeln”.

Det finns en djupare dimension i hennes titel som får mig att tänka på doktrinen ”Moskva – tredje Rom”.  Det är ett populärt koncept med långa historiska anor i det Ryska kejsardömet – att Ryssland och Tsaren är direkta arvtagare av Romerska imperiet. Idén är fortfarande populär bland ryska geopolitiker och lika aktuell idag.

Underrubriken på boken är ”Ögonblicksbilder från Ryssland” och tecknar författarens intryck från Ryssland i ett tidigt 2000-tal, dvs innan 2014 (Krim) och innan hon flyttade till St. Petersburg från Moskva. Det är spännande att se hur dessa bilder, likt gamla foton i ett fotoalbum, klarar sig i dagens ljus. Här är några kapitelrubriker:

Om Segerdagen
Om den ryska demokratin
Om den ryska kvinnan
Om den ryske mannen
Om ryssarna och alkoholen

Det är högt och lågt och berättat med glädje och nyfikenhet. Samtidigt är det ett dokument om hur Ryssland blev till under den sk post-Sovjetiska eran. Boken inleds med ett allvarligt ämne om andra världskriget (Kapitel ”Om Segerdagen”). Författaren konstaterar att minnena från det Stora Fosterländska kriget (som det heter i Ryssland) är heliga och ryssarna är i allmänhet är ointresserade av tolkningsmöjligheterna i ämnet. Om jag har förstått rätt så har regeringen i Moskva nyligen stiftat nya lagar som förbjuder alternativa tolkningar av andra världskriget. Det är kriminellt att ifrågasätta veteranernas heder som i fallet Navalnyj. Det är direkt straffbart och brottsligt att diskutera gränsdragningar (Krim, Kurilerna, Karelen). Så det politiska klimatet har hårdnat betydligt sedan 2007.

I kapitlet ”Om den ryska demokratin” skriver Anna-Lena: ”Demokratin i Ryssland slirar bakåt. Men samtidigt går informationssamhället framåt, vilket innebär att det blir allt svårare för de ryska myndigheterna att undanhålla sina medborgare sanningen”. Regimen har bevisat att de kan hantera moderna medier för egna syften. I Anna-Laurens senaste bok får vi många bevis på att medborgarnas intresse för sanningen är mycket relativt och selektivt.

I kapitlet ”Om betydelsen av pengar” ironiserar Anna-Lena om den ryska egenskapen att ”Aldrig bry sig om vad saker och ting kostar… Alltid lämna enorma summor i dricks oberoende av nivån på servicen”. Det kan vara en av de största förändringarna till följd av ekonomiska kriser och västvärldens Krim-sanktioner. Rysslands medelklass har gått igenom ett stålbad, allt har blivit mycket dyrare, vodka och matvaror har fått ordentliga prishöjningar. Samtidigt sinade oljeinkomster för ryska staten, vilket leder till hårdare beskattning för medborgarna. Även rika personer visar återhållsamhet så länge de är nyktra. Jag frågade mina vänner som jobbar i restaurangbranschen i Stockholm om hur de upplever ryska turister som kunder: ”De beställer det dyraste, äter aldrig upp och lämnar ingen dricks” var omdömet jag fick höra från flera håll. Nu är det en mycket subjektiv och icke-vetenskaplig betraktelse på ämnet ”att aldrig bry sig om vad saker kostar”. Dock har jag även noterat en ny attityd vid resor i Ryssland. Mina ryska vänner kunde anmärka: ”du behöver inte lämna dricks till taxin, du lämnade lite för mycket dricks på krogen”. Sådant hände aldrig tidigare.

Det är en rolig bok, ett värdefullt komplement till Anna-Lenas senaste bok. Det är fantastiskt underhållande och träffsäkra beskrivningar i kapitlet ”Om ryska kvinnan och om ryska mannen”. Jag läste högt för min fru och vi skrattade så vi tjöt. Jag kan varmt rekommendera denna bok för alla som är nyfikna på Ryssland, som planerar att resa dit eller är nybörjare i ämnet. Bättre introduktion till rysk realia finns inte, så vitt jag vet.

ANDRÉ LOUTCHKO

Anna-Lena Lauren

Anna-Lena Lauren. Foto Lauri Mannermaa

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22