DE ANVÄNDBARA

Feb 21st, 2015 | By | Category: 2015-02 feb, Recension

Omslag till De användbaraAv Mattias Hagberg
Atlas, 2015
ISBN 978-91-7389-478-4, 285 sidor

Den senaste tiden har Sveriges rasbiologiska tankesätt och annan skum forskning med medicinska förtecken fått stor uppmärksamhet i både tidningar och böcker. Hagberg drar sitt strå till stacken med sin lätt skrämmande roman om den unge, gode och idealistiskt lagde läkaren Ludwig Malmström som i december 1938 beordras åka till anstalten Storåsen i Jämtland för att ta reda på vad det är för sjukdom som börjat ta livet av de sinnesslöa intagna som vistas där.

Malmström är influerad av de idéer som kommer från norra Europa. Ingenting verkar utopiskt längre, med hjälp av de nya medicinerna och den nya tekniken kan allt lösas och han menar att hans plikt som läkare inte enbart är att bota sjukdomar utan också att ge sitt bidrag till att förbättra människostammen. Därför lämnar han fästmö och storstad för att i den norrländska vildmarken lösa de problem som den hastigt drabbande sjukdomen åsamkar Storåsens patienter.

Men kontakten med verkligheten blir annorlunda än Malmström tänkt sig. På ett stillsamt men mycket effektivt sätt beskriver Hagberg hur det går när de idealistiska teorierna möter de metoder och tänkesätt som genomsyrar anstalten där de experimentella hemligheter som döljs inom väggarna skapar något som närmast kan liknas med mardrömmar.

I en parallellhandling får man följa hur Malmströms dotter Eivor flera årtionden senare söker sina rötter.

BARBRO LINDBORG

Mattias Hagberg

Mattias Hagberg. Foto Carina Gran

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22