DE 500

Oct 2nd, 2012 | By | Category: 2012-10 okt, Recension

Omslag till De 500Av Matthew Quirk
The 500  2012
Översatt av Jimmy Hofsö
Norstedts 2012
ISBN 978-91-1-303928-2, 380 sid

De 500 är den elit som styr Amerika och huvudperson i boken är Mike Ford som kommit att tillhöra eliten bland Washingtons lobbyister, de människor som högt betalda arbetar med att påverka lagstiftarna. Detta är författarens debutbok och som sådan en nagelbitare på samma sätt som romanerna – i synnerhet Firman – av John Grisham är det. Man har sett och läst intrigen tidigare, men sällan så smärtsamt bra som i denna bladvändare.

Huvudpersonen, advokat hos den amerikanska huvudstadens giftigaste lobbyisföretag, har nått sin position via krokvägar. Ungdomen påverkades av umgänget i kvarter där kriminalitet hörde till vardagen och han lärde sig mycket om överlevandets konst av sin far. Till sist lyckades han trots att han hade oddsen emot sig att ta juristexamen och nu befinner han sig i gräddfilen där pengar, fastighet och kvinnan är något av det viktigaste.

Matthew QuirkMen han får lära sig att skillnaden mellan maktens män och de småfifflare han växte upp tillsammans med inte är så stor och när han utsätts för hot som kräver att han återvänder till ungdomens levnadssätt tvingas han lyda.

Det är en amerikansk actionstory om politisk (och annan) korruption och paranoja. I hemlandet är den redan kritikerrosad och ska naturligtvis bli film. Quirk skriver rappt och Jimmy Hofsö har gjort ett utmärkt jobb med överföringen till det svenska språket.

JAN NYGREN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22