DARKNESS, DARKNESS

Jul 8th, 2014 | By | Category: 2014-07 juli, Recension

Omslag till Darkness, darknessAv John Harvey
William Heinemann, 2014
ISBN 9780-434-02293-9, 337 sidor

Charles Resnick är inte död. Han har fått ålderspension från polisen men har kallats tillbaka för att hjälpa till med pappersarbete.

Så hittar man ett skelett vid byggnadsarbete. Det visar sig vara en kvinna som försvann för ett 30-tal år sedan, i samband med den stora konflikt som kom att ställa gruvarbetare mot polis. Margaret Thatcher mor Arthur Scargill. Fortfarande ett ömtåligt ämne i UK.

John HarveyHarvey berättar två historier. Dels den som gäller utredningen av mordet för 30 år sedan, dels vad som egentligen hände då. Resnick var i tjänst under den tiden och kan bidra med vad han minns. Den som leder den aktuella utredningen är en smart färgad kvinna, med rötter i Kenya. Catherine Njoroge, med akademiska betyg, som utsätts för rasistiska kommentarer och anspelningar.

Många spår, men de flesta för inte fallet mot en lösning. När de är på väg att ge upp får Resnick en idé: ”Följ pengarna!”. Han gör så och mördaren avslöjas!

Tyvärr blir Catherine överfallen och misshandlad, i slutscenen berättar hon för Charlie att hon att just lämnat in sin avskedsansökan. Vi lämnar Resnick på torget, där han just tagit avsked av Catherine. Ska han gå och köpa det senaste Monk-albumet?

Den här boken fängslar mig inte lika mycket som de tidigare om Resnick. Kan det bero på att den 30-åriga morhistorien inte är tillräckligt spännande?

John Harvey har en omfattande produktion bakom sig. Han har fått många utmärkelser. Bl.a. är han hedersdoktor vid universitetet i Nottingham. Av en slump fick jag se den promoveringen på datorn. Den högtidliga processionen där Harvey, klädd i mantel, var en i raden, som tågade in och tog emot utmärkelsen. Engelsmännen kan det där med traditioner och feststämning! Darkness, Darkness är inte en av Harveys bästa (Dussinet fullt av Resnickromaner + ett par novellsamlingar) men klart läsvärd.​​​

BENGT HEURLIN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22