DARK MARKET Hur datahackarna blev den nya maffian

Jul 25th, 2012 | By | Category: 2012-07 juli, Recension

Omslag till Dark MarketAv Misha Glenny
DarkMarket. Cyber Thieves CyberCops and You 2012
Översatt av Hans Magnusson
Norstedts 2012
ISBN 978-91-1-302669-5, 304 sid

Varningarna duggar tätt.

De fysiska farligheterna från TV:s dokumentärkanaler som History och Discovery lovar att undergången snart är nära på grund av att andra himlakroppar siktar in sig på Jorden, att Nostradamus sagt att en apokalyps är i antågande och att de jättestora vulkaner som finns här och var på planeten förväntas få utbrott när som helst.

De här hoten känns inte lika farliga som de tjusiga erbjudanden man får från olika håll via e-post. Jag får brev från obskyra banker som påstår att de har pengar innestående, ämnade för mig, lotteriföretag berättar att jag vunnit stort på lotter jag aldrig köpt och Nigeriabreven dyker upp med jämna mellanrum och lovar guld och gröna skogar.

Misha GlennyJag svarar aldrig på dem, öppnar aldrig de bifogade filerna eller berättar på nätet om resor eller andra begivenheter och det gör jag rätt i enligt Misha Glenny. I Dark Market berättar han om möten med brasilianska datahackers som genom lösenordsfiske lyckades tjäna tiotals miljoner dollar med att ta sig in i bankkonton i Brasilien, Spanien, Portugal och Storbritannien. Det är många som är försiktiga som jag, men det krävs ingen hög procentuell oförsiktighet därute i cyberrymden för att det ändå ska löna sig för skurkarma.

DarkMarket (utan mellanslag) är en skum sajt där Glenny hittat kriminella hackare med tags som JiLsi, Matrix, Master Splyntr (en polack vid namn Pavel Kaminski) och Lord Cyric, skickliga typer som är ute efter medmänniskornas pengar. Via DarkMarket delar de information om lättaste sätten att göra just detta.

Misha Glenny har studerat fenomenet noga. För den här boken har han gjort mer än 200 timmar intervjuer med folk på båda sidor, både hackare och de poliser som motarbetar dem. Resultatet har blivit en bok som strukturerats som en thriller och faktiskt blivit lika spännande som en sådan. När jag läst den har jag blivit ännu försiktigare än tidigare när datorn och modemet är påslagna.

Att databrott är så lönsamma beror mycket på att de är så svårlösta för myndigheterna, inte minst på grund av att de är så vitt spridda geografisk. Glenny skriver i boken att pengar kan stjälas av en ryss i Ukraina från ett amerikanskt företag och sedan tas ut i Dubai tio minuter senare. När polisen sedan ska utreda saken stöter de pannan mot sofistikerade brandväggar som bovarna ställt upp.

En hel del av exemplen berör juridiken gällande sådana brott i USA. Men de har ändå intresse för oss på den här sidan pölen.

För tre år sedan utkom Glenny med boken McMaffia som handlade om mer handfast kriminalitet som smuggling av cigarretter, kvinnor, vapen och narkotika. Även i den boken handlar det om globala gangsters och den gemensamma nämnaren för intressenterna i båda hans böcker är att det handlar om stora pengar.

Den ryskättade brittiska journalisten är född 1958 och har specialiserat sig på global organiserad brottlighet

JAN NYGREN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22