DÄR KYRKKLOCKORNA TYSTNAT

Oct 8th, 2019 | By | Category: 2019-10 okt, Recension

Omslag till Där kyrkklockorna tystnatAv Alexander Koistinen
Hoi Förlag, 2019
ISBN 9789176970942, inbunden, 329 sidor

Det här är författarens andra politiska thriller om underrättelseoperatören Axel Hägerstedt. Vi befinner oss i ett framtida Europa, inte alltför många år framåt. EU:s högkvarter ligger i Bryssel, men Belgien existerar inte som nation. Detta högkvarter utsätts för ett mycket stort terroristattentat. Axel överlever men blir konvalescent.

När han har återhämtat sig sänds han till Melilla i Nordafrika. Det är liksom Ceuta spanska enklaver som Marocko gör anspråk på. Rent geografiskt är det inte så konstigt. Båda dessa orter utsätts för jihadistiska angrepp. I Melilla förhandlas det fram ett eld upphör-avtal och Alex sänds dit som observatör. Ett arbete som inte blir helt ofarligt eftersom han tar på sig operativa uppdrag.

Författaren skriver väl och det blir spännande. Men det handlar ändå om världens mest onödiga verksamhet: krig, dödande och terror med många oskyldiga offer. Det är inte riktigt min kopp te inom litteraturen och jag har svårt att engagera mig i intrigen. Jag vet ändå att denna genre har många läsare. Bra är att beskrivningar av vapen och liknande inte är överkryddat med serienummer och beteckningar som det ofta är i romaner av liknande typ.

Vad Alexander Koistinen har för syfte med sin thriller har jag också svårt att lista ut. Han skriver förhållandevis neutralt, även om de flesta skurkar är islamister. Kanske är det så att han bara vill berätta en spännande historia, men det låter inte så sannolikt.

Det ska bli en tredje del om Axel, då förmodligen nybliven pappa.

NISSE SCHERMAN

Alexander Koistinen

Alexander Koistinen. Foto Matthieu Miller

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22