DÄR KRÄFTORNA SJUNGER

Apr 29th, 2020 | By | Category: 2020-04 apr, Recension

Omslag till Där kräftorna sjungerAv Delia Owens
Where the crawdads sing, 2018
Översättning Cecilia Berglund Barklem
Forum, 2020
ISBN 978-91-37-15483-1, inbunden, 369 sidor

Jag brukar bli lite misstänksam när jag läser ”Över ett år på New York Times bästsäljarlista” och ”Årets mest sålda bok i USA 2019” på omslag till en bok. Men redan efter några kapitel är jag fast och förstår bättre varför den slagit igenom.

Författaren är zoolog och har skrivit facklitteratur. Nu som pensionär debuterar hon skönlitterärt.

Hennes yrkeskunskaper är en viktig del i berättelsen om huvudpersonen, Kya.

Det står roman på omslaget, inte spänningsroman. Utvecklingsroman, en flickas uppväxt och mognad till vuxen kvinna, men långt ifrån en vanlig uppväxt. Här handlar det om ensamhet.

Platsen är North Carolinas kustområde med stora våtmarker. Där, utanför en liten stad, bor Kya med sin familj när berättelsen startar 1952 och hon är sex år. Katastrofen börjar, mamma lämnar familjen och försvinner. Övriga, äldre, syskon försvinner också. Kya blir ensam med sin alkoholiserade och våldsbenägne far. Ett år senare kommer de sociala myndigheterna och tar henne till skolan (lockar med kycklingpaj till lunch). Men det blir enda dagen med formell skolgång. Myndigheterna och stadens flesta invånare bryr sig allt mindre om träskflickan.

Kya får klar sig själv, dessutom laga mat till pappa och hålla sig undan när han är berusad.

Kapitlen hoppar mellan tidsperspektiven. Redan i kapitel 3, 1969, hittas en ung man död, oklart om det är en olyckshändelse eller om han knuffats ner från ett högt brandtorn.

Ganska snart går ryktena om att det är träskflickan som gjort detta.

Det dröjer dock till slutet av boken innan sheriffens utredning till sist blir ett mordåtal, och vi får en klassisk domstolsroman. Men Kya är inte alls den vilda, obildade unga kvinna som de flesta tror.

Inte alla. Hon har vänner som blir det närmaste en familj hon någonsin haft. Och det är hennes utveckling som är berättelsens kärna.

Det finns en hel del poesi invävt, för litteratur, vetenskap och konst är viktiga ingredienser.

Roman, inte spänningsroman, men likväl spännande, desto mer som man inte alls kan vara klar över hur det ska avlöpa.

Jag har en invändning, slutet. Det behövs inte, en sådan förklaring är onödig. Vad jag menar? Läs och ha en egen åsikt.

LEIF-RUNE STRANDELL

Delia Owens

Delia Owens. Foto Dawn Marie Tucker 2018

En artikel i New York Times om den ovanliga romanen: https://www.nytimes.com/2019/12/21/books/where-the-crawdads-sing-delia-owens.html
Reese Witherspoon har intresserat sig för en filmatisering

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22