DÄR GÅR HAN 1

Dec 6th, 2014 | By | Category: 2014-12 dec, Recension

Omslag till Där går hanAv Ernst Brunner
Bonniers, 2014
ISBN 978-91-0-012-036-8, 540 sidor

”Och här kom Leopold farande, österrikaren som lärt sig hjälplig svenska med fru Karlssons morgontidning Social-Demokraten. Det han nu fick se i detta kök, det som rullades upp mitt för hans ögon, var enastående.

Han tvär stannade, balanserade på främre benet.

Kolla, kolla, kolla!

Ta dig en titt på det här bara: Den överflödiga skönheten hos en ung kvinna under födslovåndor. Kvinnan var hans och hette Gertrud.

I Gertrud låg jag.”

Ernst BrunnerSå står det ett antal sidor in i boken. Det kunde vara inledningen. Inledningen till en tredelad svit om Ernst Brunner. Ett verk som kommer att innefatta 1600 sidor om en pojke som sakta närmar sig livet som författare. Efter det att han upplevt allt det en ung gosse eller ung man måste lära sig, innan han blir man, om ishockey, konst, litteratur, men främst om kvinnan.

I Seppan, ett arbetarområde söder om Stockholm, skildrat i färg av X:et. Här växte Ernst upp. Han debuterade 1979 med diktsamlingen Jag ändrar ställning klockan tre. 1985 utkom hans doktorsavhandling om Edith Södergrans expressionism. Och som författare slog han igenom främst med romanen Kocksgatan. Han har berättat om Edith Södergrahn, Carl Michael Bellman, Karl XII Gustaf II och Anckarström.

”Många nätter medan jag bodde kvar i Seppan höll den mig vaken och då började jag älta frågor om smärta och döden som var smärtans store mäktige bror. Jag kände hur den arbetade sig inåt, vidare ända längst in mot den mjölkvita skräcken som faktiskt, om jag fick vara ärlig, var liktydig med livsbegäret.”

Där går han, första delen, av Brunners självbiografi ger bilden och bakgrunden till de liv som blev Brunners. Mångt och mycket känns igen från hans romaner, men det förringar inte det digra verk om hans liv som vi fått se början av i biografin.

LENNART HÖGMAN

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22