DÄR DEN SISTA LAMPAN LYSER

Sep 14th, 2021 | By | Category: 2021-09 sep, Recension

Omslag till Där den sista lampan lyserAv Mari Jungstedt
Albert Bonniers förlag, 2021
ISBN 978-91-0-017350-0, inbunden 319 sidor

Mari Jungstedt debuterade som författare 2003 med spänningsromanen Den du inte ser. Boken handlar om jakten på en gotländsk seriemördare, och i berättelsens centrum står poliskommissarien Anders Knutas och tevejournalisten Johan Berg i Visby. Sedan debuten har Jungstedt publicerat en ny kriminalroman nästintill varje år. De flesta utspelar sig på Gotland med Anders Knutas som huvudperson och går under samlingsnamnet Knutas-serien.

Efter att Mari Jungstedt 2020 gav ut första delen i en ny romanserie med namnet Malagasviten har hon i år återvänt till sin gamla brottsplats Gotland. Hennes nya roman, Där den sista lampan lyser, är den sextonde boken i Knutas-serien. Under de arton år som gått sedan Jungstedts första roman publicerades har vi läsare fått ta del av många dramatiska händelser på Gotland.

Sympatiskt nog har författaren låtit sina huvudpersoner utvecklas och bli äldre i samma takt som de sexton delarna i Knutas-serien kommit ut. Det innebär att Anders Knutas och hans kollegor i polishuset i Visby har genomlevt stora förändringar, både yrkesmässigt och i privatlivet. 

Anders Knutas och hans mångåriga kollega Karin Jacobsson har nu blivit sambor, och när vi träffar dem i den nya romanen har Karin just gjort den omtumlande upptäckten att hon är gravid, vid femtio års ålder! Anders, som börjat se fram emot att snart gå i pension och leva ett lugnare liv, har svårt att dölja sin bestörtning över den oväntade nyheten. Men de privata problemen kommer snart i bakgrunden, när Anders, Karin och de andra kollegorna får ett allvarligt fall att utreda. Två tolvåriga Stockholmspojkar, som tillbringar höstlovet på Gotland, har försvunnit spårlöst. Ett massivt spaningsuppbåd sätts in för att finna pojkarna vid liv. 

Samtidigt gör antikvarien Elvira Malmborg på Gotlands museum en obehaglig upptäckt. Ett unikt medeltida svärd har försvunnit från museets magasin, dit bara några få personer har tillträde. Hon börjar göra sina egna efterforskningar för att ta reda på vart museets dyrgrip tagit vägen. Vad Elvira inte anar, är att hon därmed utsätter sig själv för en personlig fara. 

Med Där den sista lampan lyser har Mari Jungstedt skapat en tät och spännande berättelse, precis som hennes stora och trogna läsarskara vant sig vid att förvänta sig. Intrigen är omsorgsfullt konstruerad och personskildringen trovärdig. Det enda som jag personligen har svårt för i romanen är författarens metod att berätta sin historia utifrån en mängd olika perspektiv. Det innebär att läsaren ena stunden följer med offren på deras väg mot sitt tragiska öde, för att i nästa kapitel kastas in i mördarens tankebanor. Denna berättarteknik gör att överraskningsmomenten i deckaren delvis elimineras. Lyckligtvis behärskar Jungstedt konsten att hålla spänningen i berättelsen levande, så trots dessa spoilers sträckläser jag Där den sista lampan lyser till sista sidan.

LENA LUNDGREN

Mari Jungstedt

Mari Jungstedt. Foto Sarah Saverstam

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22