DÄR

Jan 18th, 2008 | By | Category: 2001-4, Recension

Av Sture Lönnerstrand
Paradishuset, 2001

Sture Lönnerstrand (1919-1999) är något av en offentlig hemlighet inom svensk fantastik. Många känner nog igen namnet, och förknippar det då med boktiteln Rymdhunden (SF-roman från 1954). Men Rymdhunden är långt ifrån allt som finns att säga om Lönnerstrand. Han var diktare, novellist, och en av svensk SF-fandoms gudfäder.
Där är en poesicykel med prosainslag, som gavs ut år 1941 i bara hundra exemplar. Sedan dess har den inte sett dagens ljus – inte förrän i år. Verket kan kallas metapoesi, eftersom det sysselsätter sig med ett jag som vinner diktarförmåga, förlorar och återvinner den. Det kan kallas litterär dröm, eftersom alltsammans är svept i drömmars symbolik. Det kan kallas experimentell lek, eftersom det jonglerar med påhittade ord. Där kan kallas många saker, och ett tillämpligt begrepp är fantasy.
Jaget, en ung fattigbonde, tröttnar på sitt tröstlösa slit och önskar sig bättre ting. Dem hittar han då han träffar på en magisk port mitt i skogen, och stiger igenom. Genast befinner han sig i ett sagorike, där han möter märkliga djur och människor, och bjuds att dricka av skaldemjöd. Men faran ligger på lur där man minst anar dem, och jaget måste gå igenom många prövningar innan han vinner den sanna lyckan och åter äger förmågan till tanke, dröm och dikt. Där har ögonblick då den är väl sockersöt romantisk, och ögonblick då den tycks sträva efter att säga mer om skaldegåvan än vad den riktigt rår med. Men samtidigt har diktcirkeln så mycken originalitet och lufttät fräschör att dess återutgivning är värd applåder.
På köpet får man en författarpresentation, gamla verbböjningar (klokt av förlaget, de gör sig rätt här), ett prydligt omslag och rara små anfanger. Samt, åtminstone i mitt eget fall, högst oväntade associationer till ett helt annat, yngre och naturligtvis betydligt världsberömdare diktverk: Aniara. Jag tror det har med ordbildningen att göra.

ANNIKA JOHANSSON

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22