DAMBUSTERS Historien om Operation Chastise 1943

Jun 4th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till Dambusters

Av Michael Tamelander
Prisma 2009

Operation Chastise (som betyder skälla ut, straffa, tukta eller aga, enligt Norstedts stora engelska ordbok) var en närmast vanvettigt upplagd bombningsexpedition som engelsmännen iscensatte mot några kraftverksdammar i tyska Ruhrområdet den 16 maj 1943. Efter anfallet, som kostade många engelska flygare och oändligt många fler tyskar livet, fick operationen i folkmun namnet Dambusters (dammspräckarna).

Michael Tamelander

Tamelander har skrivit historien om överstelöjtnant Guy Gibson och hans inblandning i påhittaren Barnes Wallis idé om studsande bomber som en roman. Det är ett spännande grepp även om de samtal och tankar som läsaren får sig serverade knappast kan vara adekvata. Däremot håller sig författaren till ämnet i del flesta lägen.

Under 80-talet textade jag videofilmer till svenska och en av filmerna hette just Dambusters och handlade om Operation Chastise. Den var gjord i början av 50-talet, svartvit och lär ha visats i svensk TV i mitten av 70-talet. Guy Gibson spelades av Richard Todd och Barnes Wallis av Michael Redgrave. Gibson hade en svart hund som döpts till ett rasistiskt ord för svart människa. I ett följebrev föreslogs att översättaren skulle skriva Digger i textremsan trots att det alltför väl hördes att namnet började på N. Jag lydde aldrig rådet och även hos Tamelander får byrackan heta Nigger.

Det är en i alla avseenden spännande historia om djärvhet (flygarna var tvungna att flyga cirka 20–25 meter över dammarnas vattenyta för att uppdraget skulle lyckas), plikttrohet och hemlighetsmakeri. Engelska RAF bildade en helt ny division – den 617:e – och den åstadkom en hel del även efter dammsprängningarna.

Dambusters uppdrag lyckades, men med förluster som fick initiativtagaren att gråta, och trots att stora ytor tyskt land dränktes blev utfallet inte så förödande för nazistisk krigsproduktion. Däremot dog cirka 1600 människor i vattenmassorna. Tyvärr var cirka tusen av dessa allierade krigsfångar och slavarbetare från ockuperade områden.

Men boken är spännande, till och med beskrivningen av övningarna som ledde fram till den verkliga operationen, och samspelet mellan uppfinnaren Wallis och den typiskt engelskt klassmedvetne Gibson är utmärkt skildrat. Liksom Gibsons relation till hunden som jag har svårt att glömma.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22