DAGBROTTET

Jan 4th, 2021 | By | Category: 2021-01 jan, Recension

Omslag till DagbrottetAv Ingrid Elfberg
Southside Stories, 2020
ISBN 9789188725974, kartonnage, 504 sidor

Enligt förlaget ger de ut den här boken i en begränsad numrerad upplaga. Jag har läst nummer 95 av 500. Dessutom låter de meddela att pappersboken endast kan köpas direkt från förlaget.

Ingrid Elfberg är ingen duvunge. Hon har tidigare skrivit fem böcker med handlingen förlagd till Göteborg. Men nu flyttar hon norrut och ger ut första delen i något hon har kallat Jämtlandsserien. Närmare bestämt är det Östersund läsaren får vistas i.

Huvudperson är Zara. Hon är en komplicerad person. I grunden är hon undercover-operatör och som sådan något av en superkvinna. Av olika skäl tvingas hon lämna sitt pågående uppdrag och gå under jorden. Hon har flera alias att välja på och väljer ett av de äldre. Hon blir polisutredare i Östersund under namnet Maria Berg. Det finns många personer som letar efter Zara, de brottslingar som hon har lurat på pengar och en mullvad i hennes egen organisation för att nämna några.

En miljöaktivist, som kämpar mot ny gruvdrift, hittas brutalt mördad. Fler våldsdåd sker, vilket inte passar Zara/Maria så bra. Hon vill ju hålla en låg profil.

Man förväntar sig mycket naturskildringar i en bok från det område. Det lystmätet fyller författaren förtjänstfullt. Dessutom är det insprängt en hel del kritik mot rovdrift av naturen. Det är på många sätt en miljödeckare.

Mordutredningen kring de mördade aktivisterna är välkonstruerad, mycket läsvärd och spännande. Boken har också fler parallellberättelser. Allra främst den om jakten på Zara. Hon gör allt för att förbli anonym i Jämtland, men hennes antagonister kommer allt närmare.

Med tanke på att boken är mer än alltför lång hade intrigdelarna räckt till mer än denna bok. Det kommer en fortsättning i serien, och mycket kunde ha sparats till senare delar. Även om författaren lyckas hyggligt med att bibehålla spänningen över så många sidor är det ändå överväldigande emellanåt.

Det är verkligen trevligt att återse Ingrid Elfberg. Jag tror att det var tre år sedan den senaste boken. Hon är absolut i samma klass som många andra etablerade i branschen.

NISSE SCHERMAN

Ingrid Elfberg

Ingrid Elfberg. Foto Hans-Olov Öberg

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22