D-DAGEN Slaget om Normandie

Jun 4th, 2009 | By | Category: 2009-2, Recension

Omslag till D-dagen

Av Antony Beevor
D-Day. The Battle for Normandy 2009
Översatt av Kjell Waltman
Historiska Media 2009

Likt Beevors tidigare böcker om Stalingrad, Berlins fall med flera är volymen om D-Dagen inget man tar sig igenom på en kaffekvart. Inklusive noter och allt är boken 623 sidor lång men som alltid är författarens lättillgängliga språk och sinne för intressanta detaljer något som gör att man gärna läser lite längre tid än man tänkt från början.

Det har kommit en uppsjö böcker om D-Dagen och striderna i Normandie som följde på den. En av de första jag läste var Den längsta dagen av Cornelius Ryan – och givetvis såg jag filmen med samma namn. Därpå har mitt historieintresse gjort att jag läst ett stort antal redogörelser för Operation Overlord. Mycket av vad som stått i dem finns också med i Beevors bok, ibland med andra ingångslägen och med citat som då och då kan få läsaren att dra efter andan. Och statistik som inte lyfts fram på samma sätt tidigare: som att 3000 fransmän – mer än dubbelt så många amerikaner som stupade på Omaha Beach – fick sätta livet till under invasionens första dygn.

Beevors beskrivning av just angreppet mot Omaha Beach fick åtminstone mig att blunda till och undra om det inte var han som skrev manuset till inledningsscenerna till Rädda menige Ryan. Detta litterära stycke får en nästan att känna lukten av kordit, känna trycket från de 13000 ton bomber som det amerikanska flyget släppte och höra visslandet från den tyska kulspruteammunitionen som fick de landstigna att falla till höger och vänster. Ute i havet sjönk båtar med män, vapen och ammunition. Men till sist lyckades elden från fartyg och stridsvagnar bana väg för angriparna som var fast beslutna att ta sig igenom Hitlers Atlantvall. Och hade turen att Rommel inte förde tyskt befäl, eftersom han den dagen var hemma och firade hustruns 50-årsdag.

Beevor berättar också om andra befälhavare och det är inga snälla historier. Charles de Gaulle kallade Winston Churchill ”en gangster”, vilket Churchill kvitterade genom att förklara att de Gaulle var en förrädare. Dwight ”Ike” Eisenhower lugnade sina nerver genom att röka fyra paket Camel om dagen.

I likhet med böckerna om Stalingrad och Berlin är Beevors D-Dagen ett uppslagsverk (mer fler spännande detaljer än vanliga uppslagsverk innehåller) som man kan gå tillbaka till är man kommer på något man har glömt. Beevor tycks ha svar på det mesta och det verkar vara svårt att beslå honom med felaktigheter.

KJELL E. GENBERG

Antony  Beevor. Foto Daniel Mordzinski

Antony Beevor. Foto Daniel Mordzinski

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22