D-DAGEN Slaget om Normadie

Aug 24th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Ddagen

Av Antony Beevor
D-Day. The Battle for Normandy
Inläst av Stephan Karlsén (22 CD, 27 timmar)
Earbooks 2009

För en tid sedan skrev jag i Dast om Beevors bok D-Dagen och nu har jag lyssnat igenom alla 27 timmar av inläsningen. Det är inte alltid jag ger mig på båda varianterna men Beevors redogörelse för det allierade anfallet mot stränderna den 6 juni 1944 fram till erövringen av  Paris innehöll något som jag ville kolla.

Antony Beevor

När man läser tar inte ögat in varje bokstav. Därför hade jag missat Beevors petimätriska redogörelser för varje tillgänglig bokstavs- och sifferkombination på stridsfordon, vanliga fordon och vapen, samt att varenda gubbes förband kallades vid sitt fullständiga namn.

I pappersboken glider blicken förbi, noterar att det är något man sett och registrerat tidigare. Örat är inte lika välvilligt. Alla dessa upprepningar blir mycket irriterande i längden. Det kan inte Stephan Karlsén hjälpa, han måste ju läsa hela texten och det gör han bra och välklingande.

Med dessa synpunkter redovisade är jag ense med mig själv om att Beevor är ett måste att läsa om man är det minsta intresserade av modern historia. Gå gärna in på de tidigare numren av Dast och leta rätt på recensionen av boken om dessa från båda sidor till stor del sjaskiga strider där Genevekon­vetionens regler gärna åsidosattes och civila liv sällan respekterades.

Att jag föredrar den skrivna boken före den inlästa betyder inte att jag anser att Earbooks utgåva likt Kartago bör förstöras. Den har sitt värde. Jag lyssnade på D-Dagen i bilen (det gör jag med alla intalade böcker) och mot slutet började jag fundera på hur långt jag skulle ha kommit om jag kört hela tiden.

KJELL E. GENBERG

Stephan Karlsén

Stephan Karlsén

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22