CYKELTJUVEN och andra märkvärdiga svenskar

Jun 20th, 2020 | By | Category: 2020-06 juni, Recension

Omslag till CykeltjuvenAv Peter Kadhammar
Natur & Kultur, 2020
ISBN 978-91-27-15981-5, inbunden, 238 sidor

Titeln till trots, detta är ingen deckare. Men här finns många brott. Det är inte heller en roman utan en samling personporträtt skrivna av en driven journalist. Här finns både mycket kända och mycket okända personer, författaren behandlar alla lika, alla människor är märkvärdiga, om än på olika sätt.

Det är väldigt skönt att läsa en välskriven bok (och det finns det många av) som låter intervjuaren ta så stor del av varje berättelse. Peter Kadhammar har en egen ton men ingen agenda annan än att försöka visa upp de olika personerna i så mycket helfigur som möjligt.

Han är journalist på Aftonbladet och författare, och fick Stora journalistpriset 2000.

Omslaget visar författaren på cykel, och han skriver om cyklandets fördelar och tyvärr moderna avigsidor, särskilt för kvinnor. Ett kapitel heter Män som hatar kvinnor som cyklar.

Cykeln är den röda tråden. På många olika sätt: från tjuven som hittat en mycket lönande verksamhet med mycket liten risk för lagföring och ens upptäckt, till Sveriges meste cykelfabrikant, i första och sista kapitlet.

En annan sorts cykel hittar vi i porträttet av dam i rött, för hon är spinninginstruktör. Genom hela texten heter hon Sara, och man inser raskt att detta är Skyttedal. Det bästa porträtt av denna mycket mediala person som jag läst.

Extra passande att läsa denna bok just när jag tog hand om min egen cykel som jag nu inte kan använda för att ett knä krånglar. Saknar cykelturerna i lugn takt, vilket författaren beskriver väl. Hoppas att fler cyklister läser denna bok. Gärna icke-cyklister också.

LEIF-RUNE STRANDELL

Peter Kadhammar

Peter Kadhammar. Foto Sofia Runarsdotter

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22