CURARE

Jul 11th, 2020 | By | Category: 2020-07 juli, Recension

Omslag till CurareAv Martin Rössel
Lind & Co, 2020
ISBN 9789178618992, inbunden, 395 sidor

Här har vi en debutant ytterligare, och en intressant sådan. Martin Rössel är en känd musikprofil. Han är låtskrivare och producent och har dessutom spelat in. Dels under eget namn dels i bandet Dom dummaste.

För övrigt finns det många musikaliska referenser i boken. Jag hade gärna sett en referens till en spellista på Spotify för att kunna lyssna på under läsning. Men jag letade upp låtarna där under läsning för att få lite av den stämning som kanske var avsedd.

Det är en hiskelig historia som författaren fått ihop. Sannolikhetsgränsen är sprängd med råge, men ibland kan man acceptera det för att få i sig en spännande historia.

En man hittas brutalt mördad och skändad på Östermalm i Stockholm. På mordplatsen har mördaren målat bokstaven X, eller är det ett kryss, eller vad ska det betyda. Det klarnar så småningom och sätter en extra press på polisen.

Erika Hård, som gör skäl för sitt efternamn, får i uppdrag att leda utredningen. Fler liknande mord följer och det blir komplicerat. Hon lyssnar på hårdrock, tränar MMA och vet inte hur hon ska ha det med sina relationer. Hon är homosexuell, vilket har blivit vanligt bland kriminalromaners poliser. Men hennes yrke gör att hon har svårt att hålla fast vid någon. Jobbet kommer före. Också det vanligt i dagens deckare.

Martin Rössels språk lämpar sig väl för thrilleraktig spänning. Det är högt tempo, bladvändande och cliffhangers. Allt som man kan begära.
Är då allt på topp. Nja, det finns förbättringspotential. Gestaltningarna är inte riktigt godkända, vissa saker skriver författaren i onödan. Allt behöver inte sägas, läsaren är inte dummare än att han/hon begriper ändå. Den humor som finns insprängd skulle jag också vilja ha lite vassare.

Lite gubbgnäll blev det där, men i det stora hela är detta en överraskande bra debut. Erika Hård är en intressant karaktär och fortsättning lär följa.

NISSE SCHERMAN

Martin Rössel

Martin Rössel. Foto Cato Lein

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22