CORTO MALTESE I ETIOPIEN

Jun 19th, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Recension

Omslag till Corto Maltese i EtiopienAv Hugo Pratt
Översättning av Alexander Lepp
Kolik förlag 2011
ISBN 9789186509019,
110 sidor

Året är 1918 och Första världskriget lider mot sitt slut. Men i Afrika fortsätter det fortfarande som om inget förändrats. Där träffar vi Corto Maltese, en vagabond som ironierar sig över stormakternas besatthet av makten och hela härligheten. Han tycker särskilt illa om deras rasistiska översittanfasoner utan gör sig vän med folk oberoende av hudfärg, religion eller ideologi.

Hugo PrattI detta album, som utspelar sig i just Etiopien, träffar han en djupt religiös muslim vid namn Cush som råkar vara en utmärkt lönnmördare. I fyra egna men sammanflätade historier får vi möta dem båda när de slåss mot de imperialistiska makterna på varsitt sätt.

Historierna om Corto Maltese har en mängd hängivna läsare. Jag är inte en av dem utan jag måste erkänna att denna sorts äventyrshistorier inte riktigt faller mig i smaken. Framförallt inte när det övernaturliga flätas in. Och allra minst när man förväntas bli fashinerad av att någon spår framtiden. I fiktionens värld där författaren bestämmer allt är detta ju ingen bedrift precis. Jag blir inte heller road av att läsa inledningen som mest känns som ett pretantiöst försök att bedyra denna välkända series förträfflighet. Som om inte albumets egna meriter skulle räcka.

Det märks att serien har flera årtionden på nacken. Seriestilen är slarvig, bildspråket haltar och dialogerna känns ibland styltat. Själva historien är det inget fel på ifall man gillar denna sorts äventyrshistorier. Ge serien en chans, men få inte dåligt samvete ifall den inte faller er i smaken, anser jag.

JOHANNES GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22