COINX. En detektivroman om ett ekobrott på Darknet

Aug 2nd, 2021 | By | Category: 2021-08 aug, Recension

Omslag till CoinxAv Peter Edlund
Visto förlag, 2021
ISBN 9789178854103, hårdinbunden, 204 sidor

Att kryptovalutor kan berika och ruinera småsparare är känt, men det är inget mot vad som står på spel i Peter Edlunds debutroman. Där har betalningar motsvarande fem miljarder kronor i den digitala valutan Coinx kommit på drift efter en IT-attack mot det svenska företag som skulle stå för överföringen.

De berörda finansmagnaterna anlitar en internationell detektivfirma för att reda ut vad som hänt, men också för att undvika onödig polisinblandning i affärerna. Firman kontrakterar i sin tur privatdetektiven Jan Sörensen i Göteborg för att få hjälp med spaningsarbetet. Brännpunkten är Mallorca, men spåren leder även till Tallinn, Amsterdam och Kortedala. Innan de försvunna miljarderna kommer Peter Edlundtill rätta har Sörensen konfronterats med valutaspekulanter på global elitnivå, hackare med oklara lojaliteter och CIA.

Det är en stark intrig som Peter Edlund fått ihop – djärv, originell och mycket genomtänkt med drag av både äventyrsberättelse och finansraffel på hög nivå. Dessutom väcker den frågor om vilka gråzoner som kan accepteras för att kapitalismen ska utvecklas – och hur de zonerna åtminstone ska hållas gråa i en värld av solkiga penningflöden.

Synd bara att romanen inte är mycket mer än en rask och effektiv presentation av intrigen. Personskildringen är närmast obefintlig och miljöbeskrivningen utgörs mest av snabbt skissade bar- och hotellinteriörer samt några gatuadresser. Till och med Jan Sörensen blir mest en streckgubbe som kastas fram och tillbaka i handlingen, låt vara en smart och sympatisk streckgubbe.

Ändå är det roligt att läsa Coinx. Boken skiljer sig från mängden av svenska kriminalromaner och visar att en bra detektivhistoria inte behöver innehålla ens det minsta lilla mord.

PÄR ALEXANDERSSON

Taggar: , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22