CLINCH

Feb 27th, 2016 | By | Category: 2016-02 feb, Recension

Omslag till ClinchAv Martin Holmén
Albert Bonniers förlag, 2015
ISBN 978-91-0-014494-4, inbunden, 352 sidor

Jens Lapidus skapade den nutida Stockholm noir-genren. Nu finns en historisk Stockholm noir med en hel del likheter. Så är huvudpersonen inte precis någon vi medelklassiga läsare gärna vill ha som bästis. Men förstås engagerar vi oss i den avdankade boxaren Harry Kvisten Kvist som 1932 har slutat tävla (aldrig besegrad) men som använder knytnävarna i jobbet som indrivare.

Mest är det cyklar som köpts på kredit av springsjasar som sedan inte kan betala av. Då hämtar Harry cykeln och får betalt av cykelhandlaren.

Ibland är det lite mer lönande uppdrag. En man har sålt en bil men inte fått betalt, och berättelsen börjar när Harry träffar köparen och påminner honom, hårdhänt, att det är bäst att betala senast i morgon. Då får också Harry sin provision.

Men nästa dag hittas mannen mördad och snart blir Harry en huvudmisstänkt. En gatflicka skulle kunna styrka hans alibi, och han ger sig ut på jakt för att hitta henne.

Så vindlar sig historien fram genom ett vintrigt Stockholm, mest i de delar där de mindre bemedlade bor och verkar, men med avstickare både till polishus och högre stånd.

Harry är ju inte den mest sympatiske huvudpersonen men allteftersom berättelsen fortskrider får vi veta mer om honom och hoppas att hans problem ska lösa sig.

Inte ens Harry själv är så där väldigt säker på att han måste lösa mordet och fria sig själv, för polisen tycks ändå inte ha helt övertygats om hans skuld. Läsaren bryr sig heller inte så väldigt mycket, utan det som håller fast är skildringen av ett Stockholm, med annalkande nazism och oro i världen, där vi bara anar de kommande moderniseringen och välfärdsstaten.

Och alla röker.

Författaren, debutant, är lärare i historia och svenska och har läst på ordentligt om dåtidens huvudstad och dess mest mörka sidor. En välskriven och fängslande berättelse där snarare staden än Harry är huvudperson. Förlaget lovar att det kommer ytterligare två böcker med Kvisten. Ser fram mot dem.

LEIF-RUNE STRANDELL

Martin Holmén

Martin Holmén. Foto Cato Lein  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22