CIRKUSPRINSESSAN

Sep 21st, 2022 | By | Category: 2022-09 sep, Recension

Omslag till CirkusprinsessanAv Kamilla Oresvärd
Norstedts, 2022
ISBN 978-91-1-311999-1, inbunden, 365 sidor

På Hinseberg sitter Greta Leikler, före detta cirkusartist. Hon är dömd för ett mord hon inte begått och hon är säker på att hon vet vem som begick mordet och varför. I Göteborg vikarierar kriminalkommissarie Björn Carlsson som avdelningschef. Han var den som satte fast Greta och han är fast övertygad om att det var hon som begick mordet. Men karriären går inte som han tänkt sig. Han får lämna vikariatet när tjänsten tillsatts med en kvinna.

Efter ett bråk ska Greta flyttas till en annan anstalt, men hon lyckas rymma. Hennes mål är att avslöja den riktiga mördaren. Björns mål är att till varje pris få tag i Greta. Dessutom finns Victoria Adriani med i leken. Hon leder ett säkerhetsföretag och har lejts av mordoffrets son för att skydda honom från Greta. Men det tycks som om hon också har något annat i kikaren.

Det blir en spännande jakt där de tre personernas olika mål, och helt olika personligheter, används för att bygga upp spänningen. Greta har en tuff barn- och ungdomstid bakom sig, men är hon vuxen sitt tuffa liv? Björns allmänna kvinnohat – och hat till det moderna samhället – är nästan parodisk, och snedvrider hans tolkning av det som händer. Och vad Victoria har för en agenda kan man undra över.

Romanen är väl komponerad och det läggs ut lagom många villospår för att läsaren ska känna sig lagom osäker, och lagom nyfiken för att låta sig överraskas av vändningarna.

Oresvärd har redan två bokserier bakom sig och denna tredje som alltså ska handla om Greta lovar gott.

GIT CLAESSON PIPPING

Kamilla Oresvärd

Kamilla Oresvärd. Foto Anna-Lena Lundqvist

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22