CIRKUS PILO

Sep 17th, 2009 | By | Category: 2009-4, Recension

Omslag till Cirkus Pilo

Av Will Elliott
The Pilo Family Circus 2006
Översättning Ylva Spångberg
Ordfront 2009

Jag hade en hel blank lördag framför mig. Satte mig i min bekväma läsfåtölj med fika på bordet bredvid och Cirkus Pilo i knäet. Beredde mig på skön avkoppling, visserligen med ett och annat blodigt mord, men däremellan situationer och människor som jag kunde identifiera mig med, även om det som titeln antyder rör sig om en mer exotisk miljö. Om jag hade läst bakgrundstexten bättre hade jag naturligtvis insett att det här inte var en vanlig mysdeckare. Jag hade dock aldrig kunnat ana vilken oförklarlig ondska som skulle strömma emot mig sida upp och sida ner.

Will Elliott är född och bosatt i Brisbane, Australien. I Brisbane finns också bokens huvudperson, Jamie. Han bor tillsammans med ett par andra unga killar i ett vanvårdat gammalt hus, jobbar som dörrvakt på en krog och försöker samla mod att bjuda ut tjejen som serverar drinkar. En kväll håller han på att köra ihjäl en clown som plötsligt dyker upp ur tomma intet och därefter sugs han in i en mardrömslik tillvaro.

Cirkus Pilo är ute efter nya artister och försöker få Jamie att göra ett inträdesprov. Han vill egentligen inte men efter att har utsatts för alltmer infama påtryckningar, bland annat fått sitt hem vandaliserat på ett perverst och utstuderat sätt, faller han till föga.  Han klarar provet och hämtas och fraktas i en liksäck till cirkusen där resten av handlingen utspelar sig.

Ytligt sett hyser cirkusen mycket av det man förväntar sig att finna på en cirkus som clowner, akrobater, spåkvinna och tivoliarbetare, men där finns också materiemanipulatörer

och ett Skräckhus som inte har något gemensamt med Gröna Lunds Lustiga hus. Hela handlingen genomsyras av grymheter och kränkningar. Det är ingen ände på uppfinningsrikedomen när det gäller att plåga folk och djur där sprängningen av en kanin utgör en ”mild” variant av våldet.

Jamie försöker till en början att stå emot ondskan men han är snart minst lika grym som de andra. När han får på sig clownsminket blir han en annan och grymmare person, JJ, och det är kampen mellan dessa båda personligheter som blir min bästa behållning av boken.

Min läsning kantas av många varför. Finns det någon symbolik som jag inte uppfattar? Rör det sig om en mardröm som Jamie snart vaknar upp ur? Varför kommer publiken när de blir så kränkta? Skildringen av skräck och grymheter blir närmast enformig och svårförstålig och jag får kämpa för att inte lägga ifrån mig boken. Som väl är gjorde jag inte det för när jag läst halva fångas jag av handlingen och läser med spänning till slutet som dock är lite platt.

GUDRUN WINFRIDSSON

Will Elliott. Foto Trine Barford Jensen

Will Elliott. Foto Trine Barford Jensen

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22