CHIFFERBROTTET

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Recension

Av Olof Nordlund
Quarnberget Förlag 1998

Detta är en roande och mycket anekdotiskt upplagd roman där författaren vill ge intryck av biografisk autenticitet. Historien börjar med ett märkligt fynd av ett brev i en rock kring ett expansionskärl och utvecklas därifrån via en del utvikningar till avslöjandet av en nazisiliga.
Den berättelsen är märkligt tam i detaljer och gestaltning (påminner faktiskt lite om de kraftigt nerstrukna Jerry Cotton-historier som fanns i kioskpocket för ett par, tre decennier sedan) och man kan göra sig lustig över att huvudpersonen – en luttrad kriminalare, gift med en likaledes luttrad polis – menar att DNA-analys är något man tar fram på en kaffekvart: att förbrytare som varit inblandade i samma brott förhörs samtidigt och att svensk polis skjuter bovar i skallen för att döda. Mer krut i bokstäverna blir det när författaren får berätta om det han älskar mest – MG-bilar. En sådan spelar en stor roll och chiffret i boktiteln finns i detta ”fynd”. Olof Nordlund är nämligen motorhistoriker och kan kanske bli deckarförfattare om han läser på lagar och förordningar – med ena MG-bilar i garaget. Han är ordförande i Göteborgs Motorhistoriska Klubb och representant i Motorhistoriska Riksförbundets styrelse. Då han skriver om det han gillar och kan är det glöd i stiftet och till och med en läsare med bristande insikter i ämnet kan fascineras.

KARL HJELM

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22