CHESTER HIMES – A LIFE

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-2, Recension

By James Sallis
Walker & Company 2001

”Jag tror inte att ingen någonsin kommer att kunna förstå det liv och de känslor som författaren Chester Himes hade. Hans känslor var så enorma och hans hjärta hade så oändligt många kammare!”

Så uttrycker sig författaren James Sallis i denna utomordentliga biograf över en av de verkligt stora moderna deckarförfattarna. Författaren ägnade hela ett och ett halvt år att forska i Himes liv och han har som slutresultat givit oss, som älskade (och älskar) den hårdkokte och så humoristiske Chester Himes. Tyvärr bortgången alltför tidigt. Naturligtvis var han märkt av sitt leverne, inte minst av det flertal år han satt i fängelse för väpnat rån med mera.

När man har tagit del av Chester Himes inte alltför rika produktion förstår man varför han har nämns i samma andetag som Dashiell Hammett, Raymond Chandler och Jim Thompson. Jag tyckte mycket om de helt galna ”Kistan” Jones och ”Dödgrävarn” Johnson, helt otroliga karaktärer som man aldrig glömmer. I Sverige var det Gebers som vågade satsa på honom. Tror tyvärr att Himes inte slog i Sverige.

Allt som allt blev det 23 volymer varav två utgörs av hans egen biografi. Utgivningen omspänner åren 1973-1998 om man då inte tar med hans noveller i sådana aktade magasin som Esquire, där han debuterade.

Detta från fängelset, där han räknades till de intellektuella, vilket också gav honom vissa fördelar.

– Hade jag inte räknats som författare hade jag aldrig kommit levande ur fängelset, var hans egna ord.

Det här är en biografi som jag verkligen kan rekommendera som omväxling till alla fiktiva romaner.

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22