CEAUSESCUS TESTAMENTE

Dec 25th, 2012 | By | Category: 2012-12 dec, Recension

Omslag till Ceausescus testamenteAv Claes Lindahl
Senten 2012
ISBN 978-91-86555-04-7

Boken gör mig förbryllad. Verklighet och dröm blandas utan att jag förstår vad som är vad. Ibland klargörs det i efterhand, tror jag.

Vi möter tre personer: huvudpersonen Harry Blom, hans fru Anna och Elena Ceaucescu. Bipersonerna är flera, men de tecknas inte så att de blir intressanta.

Harry ska resa till Rumänien med ett oklart uppdrag att lyssna och lägga fram svenskar idéer. På avresedagen är hans fru borta. I Bukarest välkomnas han av Elena, släkt med denstörtade och avrättade diktatorn. Hon ska fungera som Harrys guide och hjälpreda under Rumänienbesöket.

Harry saknar sin mobil, gör fåfänga försök att nå sin fru. Är hon tillsammans med den älskare Hary misstänker att hon har skaffat sig? Är hon död? I drömmen föreställer sig Harry flera olika tänkbara förklaringar.

Både Harrys och mina frågor blir många utan att boken ger tydliga svar. Är Elena en skicklig manipulatör som driver sitt eget spel?

Boken saknar inte heller de numera vanliga/obligatoriska inslagen av barnpornografi och “snuffvideos”. Samtidigt som jag saknar en tydlig handlingstråd, finns det gott om lösa ändar att nysta på.I det avseendet är boken överlastad. Lindahl gapar över för mycket och fullföljer inte alla uppslag.

I vilken genre ska boken placeras? Knappast deckare, även om det finns detaljer som pekar åt det hållet. Thriller? Nja. Efter att ha prövat flera etiketter ger jag upp.

                                                                                            BENGT HEURLIN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22