CDM nr3, 2005

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2006-1, Recension

Red. Per Olaisen

Borde inte Annusjka Hellsten ha fått sitt namn på CDM:s förstasida tillsammans med Ingemar Carradin, Jean Bolinder, Ulf Durling och Sigge Strömberg? Hennes kortnovell Då förstod jag, som vann tidskriften Jurys SM i kortdeckare, finns nämligen med i detta nummer av CDM, vars förlag, Per Olaisens, har tilldelats Jurys Champagnevispen. Kortnoveller är en litterär gren som måste vara rasande svår. Då förstod jag är inte dum alls och jag tror att jag i likhet med novellens jagperson förstår vem Hellsten pekar ut som grannfruns mördare.

Fast säker är jag inte. Det tycks vara inne med antydda slut i dagens krim. Jag gillade också Ingemar Carradins Livstid – även den ett nedslag i den allt vanligare genren vad sjutton handlar det egentligen om? – där läsaren själv får tänka färdig storyn efter sina egna referensramar. Utifrån mina privata koordinater har kärringen antagligen mördat sin man.

Med sitt väderkorn har Per Olaisen återigen nosat upp en klassiker av Sigge Strömberg (1885-1920). Strömberg bör rimligtvis ha skrivit Ett nattligt besök innan han dog. Minst 85 år gammal story med andra ord. Och Strömberg är en rolig fan. Fullt njutbar tappning.

Jean Bolinder, som har minst lika mycket humor som Strömberg, slår till med en riktigt rolig bolindare i Att ärva en älskarinna. Här handlar det om brunstig påg på äventyr med dödsångest ute i Sundet och mord samt ett klimax av västgotiskt slag! Mörk upptakt och ett för hjälten trots allt intressant slut.

Numrets höjdpunkt är nog ändå Ulf Durlings En Svart ballad, där riktningen på förloppet med hjälp av flera skruvar tar överraskande vändningar. I likhet med Bolinder avslutar Durling inte med den allt vanligare varianten halvkvädna visor. Hos dem råder klassiska grepp. För Guds skull, prenumerera på CDM. Futtiga 120 kronor för 4 nummer. Hemsida: www.olaisen.se .Vår enda tidskrift i sitt slag.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22