CDM nr 4, 2002

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Per Olaisen (red)

Under 2002 har CDM (Crime Detection Mystery) publicerat 17 noveller av 4 kvinnor och 13 män. Nu efterlyser tidskriften fler kvinnor som skriver noveller. Årets sista nummer innehåller fem noveller av Richard Berghorn, Ahrvid Engholm, Kjell E. Genberg, O. Henry och Martin Rundkvist. Inte en kvinna. Det är emellertid en varierad kompott, var och en av novellerna läsvärd på sitt sätt.

Arkeologen Martin Rundkvists Kärringsjön är hans första novell. Den har sin egen ton och ger mersmak. Detta är ett CDM-nummer med tonvikt på C och även om det förekommer lite D i Engholms obrottsliga novell, så hör den knorr mässigt närmast hemma i M-fållan.

Avdelningen CDM recenserar har kommit tillbaka och upptar fyra sidor plus fyra tomma sidor. Det får mig att fundera.

Novellen är kriminalgenrernas ursprungsform, men har fått maka sig rejält åt sidan till förmån för tjocka luntor, som ofta med långa transportsträckor okollegialt stjäl tid från annat läsande. Recensioner finns det gott om, novellerna lyser i vår tillvaro med sin frånvaro. Hade det inte varit bättre att använda dessa åtta sidor till ytterligare en novell eller två korta? En liten synpunkt med gnällprägel som inte får undanskymma att CDM håller novellens fackla brinnande under vad som förhoppningsvis är en av tidsandan präglad övergångsperioden.

BERTIL FALK

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22