CATCH ME IF YOU CAN

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Recension

Av Frank W. Abagnale och Stan Redding
Catch Me if You Can 1980
Översatt av Reine Mårtensson
Richters 2003

Abagnale föddes 1948 i Bronxville, New York och kom att bli bondfångare och bedragare i mästarklass. Han specialiserade sig på falska checkar och för att få ut dem där han ville använde han sig av förklädnader för att lura vanligt, godtroget folk. Han föreställde allt från läkare och lärare till FBI-agent. Allt gick bra fram till 1969 då han åkte fast i Montpellier, Frankrike, satt i fängelse där och kom sedan till Skåne (!): Helsingborg och Klippan. Om sina bravader i Sverige berättar han inte gärna, men en domare i vårt land såg till att han utvisades till USA, så nånting borde han ha gjort.

Han fortsatte med sina skurkstreck ett tag men flyttade så småningom till Oklahoma, skrev den här boken och undervisar numera i hur man undviker att bli bedragen.

Att bokens titel är på engelska även i den översatta versionen beror på att den filmats av Steven Spielberg och har Leonardo DiCaprio och Tom Hanks i huvudrollerna. I Hollywood tror man inte att folk begriper annat än engelska. Den är trots detta väl översatt av Mårtensson och riktigt kul att läsa för oss som tycker att skadeglädjen är den enda glädje som räknas.

KARL HJELM  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22