CARINA OCH KORPEN + CARINA OCH VARGEN + CARINA OCH OLGA

May 2nd, 2016 | By | Category: 2016-05 maj, Recension

Omslag till Carina och korpenCARINA OCH KORPEN
Av Sune Wikner
Augusta Förlag, 2014
ISBN 978-91-637-6124-9, 304 sidor

Wikners romansvit börjar nästan likadant som Aki Ollikainens bok Nödåret (2012) då hungersnöd tvingar ut människor på vägarna för att kanske hitta mat och överlevnad på annan ort. Här är det missväxten i Karelen ett antal år senare, när 1600-talet är nära att övergå i 1700-tal. Trots att Sverige och Finland vid denna tid är samma rike finns det mat att tillgå på den svenska sidan. Anna, som är bokens huvudperson från början, hamnar som piga i ett officershushåll. Boken byter stil, blir något av en herrgårdsroman av den sort som på 20-talet började skrivas av Birgit Th Sparre, fast med ett något mer frispråkigt innehåll. Anna blir med barn, fadern är sonen i huset och i och med födseln byts huvudpersonen också ut till den ”oäkta” dottern Carina som växer upp och blir annorlunda. Korparna på taket blir hennes vänner och räddar henne från allsköns ondska, något ingen vill tro på när hon försöker förklara.

Wikner skriver en driven och lättläst prosa och de delar av boken som behandlar de politiska och militära sakförhållandena i Sverige, Finland och Ryssland ger ett trovärdigt intryck. Det finns partier i berättelsen om unge Timo, dödsdömd av Karl XII, som är både spännande och intressanta och den korruptionen hos kronans tjänstemän och prästerskapet blir ordentligt belyst och avhånad.

Längtan till ett bättre liv i Sverige är ledmotiv men hindren på vägen är många och har satts upp av personer med mycket mer makt än bokens enkla huvudpersoner.

Omslag till Carina och vargenCARINA OCH VARGEN
Av Sune Wikner
Augusta Förlag, 2015
ISBN 978-91-637-8305-0, 165 sidor

Denna del i släktkrönikan med dess många utvikningar och ökande persongalleri utspelas huvudsakligen under de första decennierna av 1700-talet. Anna, Timo och barnen lyckas ta sig till Nolaskogsområdet i nordöstra Ångermanland men eftersom de fortfarande är jagade av kungens män vill de ta sig ännu längre uppåt landet där de kan känna sig säkrare. The plot thickens när Timos far samtidigt är på hämnarstråt efter våldtäktsmän, släktingen Olga gör en klassresa som sällskapsdam i Stockholm och unge Jorma bestämmer sig för att bli kungamördare.

Författaren, själv ättling till invandrade nybyggare från Finland, berättar mindre om Carina än man skulle tro av titeln att döma. Men han är inläst på den tid han beskriver och språket är emellanåt djärvt.

Carina och vargen är en komplicerad och spännande berättelse, kanske lite väl händelserik och brutal för att omfamnas helt av den läsande allmänheten.

Omslag till Carina och OlgaCARINA OCH OLGA
Av Sune Wikner
Augusta Förlag, 2015
ISBN 978-91-982773-0-2, 213 sidor

I den tredje boken släpper den Lyckselefödde elitgymnasten, tandläkaren och författaren Wikner loss fantasin. Resultaten blir norrländsk vilda västern med Harlequinanknytning, spirande affärsverksamhet och lite samisk new age.

Det blir trångt i Lappmarken för Carina och hennes medagerande när övriga världen i form av kyrkan, den världsliga makten samt landhungrigt fattigfolk tränger allt längre in i territoriet. Här tas också häxprocesserna upp på det personliga planet.

Sune WiknerDet blir nästan lite väl mycket av både det onda och goda. Fast det är möjligt att denna lilla negativism är färgad av att jag läst hela serien i ett svep. Kanske hade detta undvikits om läsandet fördelats på mindre portioner.

LENA JEPPSSON

Taggar: , , , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22