CAMINO ISLAND

Aug 4th, 2018 | By | Category: 2018-08 aug, Recension

Omslag till Camino IslandAv John Grisham
Camino Island, 2017
Översättning Kjell Waltman
Albert Bonniers förlag, 2018
ISBN 978-91-0-017448-4, inbunden, 312 sidor

Trodde aldrig att jag skulle skriva det här: John Grisham har gjort intåg i feelgood-genren.

Visst handlar det om brott, här om hur en liga lyckas stjäla fem originalmanuscript av F Scott Fitzgerald från Princeton-universitetet. De är mycket välbevakade och kuppen utstuderad.

Det normala i stölder av konstföremål, dit manuskripten räknas, är att tjuvarna säljer tillbaka godset mot en rundlig ersättning. Men här går det snett.

Så huvuddelen av boken har en ung författare (som inte lyckats skriva på flera år) i fokus. Hon har familjesamband med den lilla staden på Camino Island i Florida (nej, staden är påhittad av författaren). Där finns en bra bokhandel med en originell ägare, och försäkringsbolaget misstänker att han handlar med stulna manuskript. Den unga Mercer Mann passar utmärkt att bo en period i familjens sommarhus och skriva på sin nästa roman och då smälta in bland de övriga författarna och bokhandelns kunder, och se om hon kan avslöja om misstankarna stämmer.

Efter tvekan, men pengar kan tala när man är i stort behov av sådana, och hon blir snabbt en i det litterära sällskapet. Eftersom bokhandlaren är känd för att låta gästande författare på signeringsturnéer sova över hos honom är det med viss tveksamhet hon undrar hur långt hon ska behöva gå.

Det är uppenbart att Grisham har en hel del erfarenheter av författarträffar, uppläsningsturnéer och udda bokhandlare. Han gillar sina figurer, och det är inte svårt att önska att man fick sitta med den ganska speciella skaran.

Och eftersom jag är uppväxt i bokhandel (pappa jobbade i sådana hela livet, och han ordnade författarträffar också) tar jag till mig Grishams värnande om den gammaldags bokhandeln där man verkligen gillar och läser böckerna.

Mer mys än action. Kriminalgåtan är hur manuskripten hanteras och hur man löser problemet med att få dem tillbaka, och vem som faktiskt har dem. Mest är det den unga författaren vi lär känna, men också övriga författare, bokhandlarens fru, folk från försäkringsbolaget, FBI-agenter, skurkarna och olika mellanhänder. Och han skriver flyhänt och lättläst som vanligt, och denna gång utan så mycket juridik.

LEIF-RUNE STRANDELL

John Grisham

John Grisham. Foto David Burnett

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22