CAJUNBLOD

Jan 12th, 2008 | By | Category: 2000-2, Recension

Av James Lee Burke
A Stained White Radiance 1992
Översatt av David Nessle
Forum 2000

Polismannen Dave Robicheaux bor och verkar i Louisiana (detta är den femte boken om honom) och mordet på en kollega samt ett mordförsök tvingar honom att blanda sig i den ökända familjen Sonniers affärer. Sonnier har kopplingar till Ku Klux Klan, CIA och maffian, är alltså en människa man inte bör trampa på tårna. Familjen är en röra av mord, incest och vansinne.
Låter det som man bör akta sig för att läsa boken? Tvärtom! Här framtrader ett Louisiana långt från turistbroschyrernas glättade bilder och det beskrivs på ett kärleksfullt och lyriskt sätt av Burke.
Här finns dessutom reminicenser till 30-talets hårdkokta privatdeckare – Dave har drag av Continantal Op – med egna demoner att hantera. Att Burke blivit något av Amerikas främste deckarförfattare kan dessutom ha att göra med huvudpersonens inställning till brott och straff samt att han – i likhet med många andra populära hjältar – tar olagliga genvägar är att nå resultat. Sådant går hem i ett land där man ger livstid till sådana som åkt fast tre gånger.

JENS LEDIN  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22