[BUBBLE]

Sep 4th, 2012 | By | Category: 2012-09 sep, Recension

Omslag till BubbleAv Anders de la Motte
Alfabeta 2012
ISBN 9789150114720, inb, 424 sidor

Anders de la Motte debuterade för två år sedan med [geim]. En bok som fick Svenska Deckarakademins debutpris och som förra året följdes upp av den lika kritikerrosade [buzz]. Nu kommer den tredje och sista delen i cybertrilogin; [bubble]. För att kunna tillgodogöra sig den fullt ut måste man nog ha läst de två tidigare böckerna.

Naturligtvis handlar det om HP och hans syster Rebecca igen. HP försöker fortfarande göra sig fri från Spelet och SpelLedaren som han manipuleras av. Hans syster har börjat arbeta åt ett säkerhetsföretag och är tjänstledig från SÄPO. Deras vägar möts också på flera olika sätt. Många jagar HP – en avhoppad grupp spelare, hans barndomskamrat Mange, hans fars gamle vän den mystiske Tage Sammer och inte minst polisen. HP blir mer och mer insnärjd i intriger och försöker på alla sätt ta sig ur Spelets järngrepp. Han har blivit smartare med tiden men är fortfarande en tämligen misslyckad individ. Rebecca, hans syster är mer etablerad i samhället även om hon har en del personliga problem.

Jämfört med de två tidigare böckerna är det mer action nu, de dramatiska händelserna staplas på varandra. Samtidigt har det också blivit ännu svårare att skilja vem som är ond från de goda. Vilka är med i Spelet och vilka är inte. Till sist blir det nästan för mycket intriger och konspirationer att hålla reda på. Ingen går att lita på och ingenting är vad det synes vara.. Samtidigt är det just det som är en av böckernas starka sidor.

Författarens språk är fortfarande lika uppfriskande. Han skriver lite som en tjugoåring talar även om han själv är det dubbla. Hans humor är uppfriskande, jag läser ofta med ett leende på läpparna, även när det blir våldsamt. Referenser från filmens värld hittade jag många i de två första delarna, men nu finner jag mer sådana från TV-serier. Kanske är det jag som missar sådant jag borde se.

Att böckerna ska filmas är nästan en självklarhet och då helst med de fina stockholmsmiljöer som de la Motte beskriver. Vi som bor i dessa trakter kan konstatera att han vet vad han skriver om, och gör det målande och bra.

Boken sätter en tydlig punkt för Spelet…..eller??? Kanske dyker HP och/eller Rebecca upp igen i annat sammanhang. Det ska i alla fall bli väldigt intressant att se vad Anders de la Motte kommer att skriva härnäst. Jag tar för givet att en av Sveriges skickligaste kriminalförfattare kommer att överraska – på nytt!!!

NISSE SCHERMAN

Anders de la Motte

Anders de la Motte. Foto Peder Lingden

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22