BROTTSKOD 09 Av Bodil Mårtensson

Feb 1st, 2008 | By | Category: 2007-4, Recension

Tre Böcker 2007
För nu ganska länge sedan kom jag med ett manifest där jag hävdade att deckargenren är en moralisk genre, en diskussion om rätt och fel, gott och ont. Tvärt emot vad många tror är kriminalromaner inte bara rafflande, blodig skräplitteratur att koppla av med i hängmattan. En utgångspunkt var då den engelske författaren Julian Symons som ansåg att deckaren ”är ett utmärkt medel om man vill berätta en del sanningar om vår tid och vårt samhälle – kan man skildra samhällets brutalitet bättre än genom att skildra dess förbrytelser – den press som får en människa att begå kriminella handlingar?”

Ganska mycket tid har förflutit sedan jag kom med mitt manifest, min vän Julian Symons är borta och mängder av kriminalromaner har fötts ur tryckpressarnas moderliv. Mycket är skräp, billigt raffel, illa skriven makulatur som t ex Lisa Marklunds böcker, annat är till leda upprepat recept som Henning Mankells polisrutinromaner. Men det har också skrivits stor och viktig moralisk kriminallitteratur som t ex Kristian Lundbergs pågående, briljanta serie om Malmöpolisen Nils Forsberg. För min del har jag, alltsedan hon debuterade med En chans för mycket 1999, menat att Bodil Mårtensson är en skicklig, intressant och välskrivande författare med psykologisk feeling och moralisk bottensats. Med
Brottskod 09 befäster hon sin ställning som en av våra främsta i genren.

Boken handlar om ett av de värsta brott som finns, trafficking. Denna vita slavhandel vill vi gärna föreställa oss försiggår långt bort i världen på arabiska slavauktioner i mellanöstern, eller kanske i byar i Baltikum. Men slavhandlarna finns mitt ibland oss och ”hederliga” svenska familjefäder betalar för att förnedra arma unga flickor som lurats till drömlandet Sverige med falska löften om välbetalda jobb.

Varje gång jag far till Malmö passerar jag under en bro från vilken en stackars flicka hoppade mot döden för att slippa från sitt helvete i  slavhandlarnas grepp. Finns det ett gehenna är de värda att brinna där!

Bodil Mårtensson berättar fängslande om vad som sker bakom våra kulisser. Kanske finns det ett hus i idylliska och oändligt vackra Ålabodarna, dit stackars ungdomar förs för att utnyttjas sexuellt och till och med slaktas för att ge störda psykopater tillfredsställelse. Slavhandlarna och mördarna är vidriga människor värda vårt djupa förakt, men är det så mycket bättre att veta vad som försiggår och blunda för det? Att njuta av en färjefärd med en tjusig matsal, god mat, shopping, prylar och veta att allt betalats av offren för samvetslösa människohandlare. ”De hade valt att blunda för vad som pågick … är den som väljer att blunda inte precis lika skyldig?”

Bravo Bodil Mårtensson, det här är en av det senaste årtiondets bästa svenska deckare — en bok att begrunda och må dåligt av när man tänker igenom sitt eget trots allt inte lika usla liv och sina egna undlåtenhetssynder! Vi är alla mer eller mindre skyldiga!

JEAN BOLINDER

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22