BROTTSJÖAR

Dec 9th, 2009 | By | Category: 2009-5, Recension

Omslag till Brottsjöar

Av Claudie Gallay
Les Déferlantes 2008
Översatt av Britt Arenander
Wahlström & Widstrand 2009

Detta är en mycket konstruerad, för all del välkonstruerad, fransk roman (den femte av Claudie Gallay) där väder och vind används för att förmedla stämningar och känslor. Huvudpersonen, en kvinnlig ornitolog, kommer om hösten till La Hague på Normandies blåsiga kust för att räkna fåglar, men lika mycket för att lägga sitt förflutna och en man i glömskans påse.

Men hon är inte ensam om att komma till denna plats. Förutom vildgässen återkommer också en man som tillbringat sin barndom där och han blir något av en katalysator. Havet tog hans familj en stormnatt och det är något märkligt med olyckan.

Gallay har en annorlunda stil när hon beskriver huvudpersonen i första person men emellanåt låter henne tala till andra på ett sätt som till en början kan verka förvirrande. I synnerhet som det inte är hennes historia som är berättelsens bärande narrativ.

Jag tror att man måste ha vaknat på rätt sida för att till fulla uppskatta boken. Den har vackra beskrivningar av djur och av storslagen natur men de bryts av dialoger som förrycker läsningen. Ibland blir allt detta tal om kärlek och minnen nästan pladdrigt men undertonen om den lilla byns märkvärdiga gåtor gör ändå att man läser vidare med visst intresse.

Om boken haft en annan stil – det är i grunden rätt fascinerande berättelse Gallay har att förtälja – skulle mitt omdöme ha blivit ett par snäpp bättre.

KJELL E. GENBERG

Claudie Gallay. Foto Laurent Giraudau

Claudie Gallay. Foto Laurent Giraudau

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22