BROTT I SVERIGE

Sep 25th, 2011 | By | Category: 2011-9 sep, Recension

Omslag till Brott i SverigeAv Dag Öhrlund
Bra Böcker 2011
ISBN 978-91-7002-925-7, 458 sid

Föregångarna i den svenska true crime-genren är utan tvekan Carl-Olof Bernhardsson (Brottets krönika med flera titlar) och Börje Heed. På senare år har dessa två giganter fått många efterföljare: Eva Faye-Wevle och Johan Åström med Människor och brott, Jan Guillou, Heidi von Born, Helena Sigander, Maria Gustafsson och Birgitta Fröjdendal med Liv och död i Stockholm, Walter Repo med I brottets spår, Jan-Öjvind Swahn med Svenska mord, Jan Hemmel med Skånska mord och Stig Linnell med Svenska skurkar för att nämna några. Nu har också Dag Öhrlund sällat sig till sällskapet med Brott i Sverige.

Dag ÖhrlundÖhrlunds bok tar upp tolv nyligen timade brott där han besökt brottsplatserna, talat med poliser och citerar ur förundersökningarna och förhörsprotokollen. Den historia som fascinerade mig mest är öppningsberättelsen om det stora helikopterrånet i Stockholm 2009. Den grejen har ju gått följetong i pressen, men det är första gången som man tack vare Öhrlund får ett helhetsintryck av händelsen. Spännande berättelse om en välplanerad kupp som ändå fick något av en rättslig upplösning.

Det grymmaste – och kanske den mest meningslösa – brottet är kanske mordet på två unga flickor på Hallandsåsen. Två grabbar, den ene tillhörande en mycket brottsbelastad släkt, bestämmer sig för att stjäla en bil som den ena flickan äger och för att göra detta spöar de upp töserna och lämnar dem att dö i januarikylan. Det meningslösa accentueras av att bilen kvaddas en stund senare. Bilen hittas ganska snart, de döda flickorna 36 timmar senare.

Dag Öhrlund har varit kriminaljournalist i 35 år och boken Brott i Sverige är något av en instruktionsmanual i hur svensk polis bär sig åt för att lösa brott – alltså ett ovärderligt verk för alla deckarförfattare. Han har själv författat kriminalromaner tillsammans med Dan Buthler. Dessutom har han levt ett ganska äventyrligt liv – varit utrikeskorrespondent i Hollywood, blivit beskjuten i Brasilien, överlevt en IRA-bomb i London, varit förlamad och rullstolsburen men återkommit till livet och är nu åter i full swing som författare och journalist.

PER MAGNUSSON

Dag Öhrlund är journalist och fotograf. Han har gett ut en serie kriminalromaner tillsammans med Dan Buthler. Dessförinnan har han skrivit både romaner och reportageböcker.

Det här verket om tolv brott i Sverige, från helikopterrånet till militärligan, är ett styvt journalistjobb. Han har läst tusentals sidor text och protokoll och intervjuat tekniker och utredare.

Resultatet har blivit en mycket god sammanfattning av brott som skildrats i svensk press. Han skriver rakt på sak och det blir spännande. Trots sin saklighet.

Ni som vill veta lite mer om de verkliga brotten och den teknik som polisen numera använder sig av – läs boken. Den här är nog den bästa bok Dag Öhrlund skrivit.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22