BRAVO TVÅ NOLL

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-4, Recension

Av Andy McNab
Bravo Two-Zero 1993
Översatt av Gösta Zetterlund
Forum 1994

Lite sent, men bättre än aldrig, bör man framhålla denna skildring av en brittisk kommandostyrkas otroliga upplevelser bakom fiendens linjer under ett uppdrag i Irak. Det är en otrolig historia. Kan människor (även om de är soldater med minutiös träning bakom sig) överleva under sådana förhållanden som skildras här? Tydligen är så fallet. Eftersom jag själv varit militär i 30 år har jag viss insikt i vad denna grupp fått utstå.

De landsattes bakom fiendens linjer en natt och före morgonen hade de tillryggalagt 85 kilometer med 94 kilo packning på ryggen. Jag tror inte att många läsare skulle klara att få upp 94 kilo på ryggen och ens stå på benen en halvtimme. När jag gick Jägarmarschen på Jägarskolan i Kiruna 1953 bar jag 36 kilo vid starten och jag var flera gånger på väg att kasta in handduken.

Detta är en skildring av en grym värld där tortyr och förnedring är legio. Flera i gruppen blir upptäckta och tillfångatagna. En man vid namn Chris Ryan lyckas fly till friheten. Han har också skrivit en bok om sina förfärliga upplevelser – ”The One that Got Away”, som publicerades härom månaden på Hutchinsons förlag.

IWAN MORELIUS

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22