BRASILIENS HISTORIA

Oct 31st, 2011 | By | Category: 2011-10 okt, Recension

Omslag till Brasiliens historiaAv Dag Retsö
Historiska Media 2011
ISBN 978-91-86297-71-8, 447 sid

Brasilien är oerhört stort något som stod klart för mig när jag för ett antal år sedan flög över landet från Argentina till Venezuela. Landet upptäcktes år 1500 av portugisen Pedro Álvares Cabral som trodde att han kommit till en obetydlig liten ö.

Det visade sig vara en plats större än så, men till att börja med var portugiserna besvikna eftersom där inte verkade finnas guld. Det hade spanjorerna hittat i både Mexiko och Peru. Det som visade sig vara värdefullt var bresiljeträdet (Pau Brasil) som kom att ge landet dess namn. Portugiserna bosatte sig i Salvador som blev huvudstad i generalguvernementet 1549–1763 och försök gjordes med olika grödor; socker, tobak och senare kaffe. Indianerna förslavades och när de inte räckte till började en lukrativ slavimport från Afrika. Inlandet började på 1600-talet utforskas av äventyrare som kallades banderias (”flagga” eller ”fana”) efter de medeltida portugisiska militärenheterna eller paulistas eftersom många var jordägaren från São Paulo-trakten. De var hårdföra och brutala människor som både var upptäcktsresande och slavjägare. Men även jesuiter utforskade djungeln och dessa respekterades i större utsträckning av indianerna.

1763 hittades äntligen guld, och något senare diamanter, i inlandet. Rikedomarna måste naturligtvis fraktas till Portugal och till det krävdes en säker hamn. Det blev Rio de Janeiro, grundlagd 1565, som samma år som guldet upptäcktes blev huvudstad.

Det lilla Portugal med dess stora koloni tvingades balansera på politikens knivsegg. Fördrag skrevs och bröts, handelstraktat likaså och emellanåt blev det krig. När Napoleon 1808 härjade som värst flydde hela portugisiska kungahuset med kung João i spetsen och styrde under mer än tio år från Rio de Janeiro. När kungen återvände stannade sonen Pedro. Den 7 september 1822 förklarade han Brasilien självständigt och blev själv kejsare. 1888 avskaffades slaveriet och året efter gjorde militären revolt och landet blev republik.

Dag RetsöRetsö skriver i sin innehållsrika bok: ”Brasilien framställs ofta som ett land vars historia präglas av  fred, politiskt lugn och smidiga övergångar från en fas till en annan. Men dess historia är i själva verket fylld av våldsamheter i form av lokala uppror, slavrevolter, messianska rörelser och politiska mord. […] Kidnappningar, rån, mord hade till exempel i början av 1990-talet blivit en del av vardagen i [brasilianska] städer.”

1956 började man bygga en ny huvudstad, Brasilia, som stod klar efter fyra år. Ekonomin stagnerade och 1964 tog militären makten igen och behöll den till 1985. De ekonomiska bekymren gjorde att Brasilien återigen bytte valuta till real 1994. Då hade landet redan bytt sin valuta fem gånger.

2002 blev Arbetarpartiet PT:s Luiz Inacioa Lula da Silva president utan att hans parti hade   majoritet i kongressen. Han satt så länge lagen tillät och 2010 valdes partikamraten Dilma Rouseff till president och installerades i ämbetet 1 januari 2011.

Dag Retsö är lektor i latinamerikanska studier och ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Hans ekonomiska intresse skiner då och då igenom i denna mycket lärorika text.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22