BRÄNDA BROAR

Jun 15th, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Recension

Omslag till Brända broarAv Val McDermid
Cross and Burn, 2013
Översättning Lena Karlin
Alfabeta, 2014
ISBN 978-91-501-1659-5, inb, 416 sidor

Jag missade den föregående boken i serien om Carol Jordan och Tony Hill. Men man förstår snabbt att något är fel. De har skilts åt, Carol skyller morden på hennes bror och svägerska på Tony, och hon har hoppat av jobbet som polis och ägnar sig åt att renovera broderns hus för att få bort allt som påminner om mordscenen. Tony får inte längre uppdrag som profilerade, sånt är för dyrt, plågas av skuldkänslor och saknar Carol.

Så den från det gamla gänget som är polisen i centrum är Paula McIntyre som förflyttats uppåt i hierarkin men som har fått en chef som är Carols raka motsats.

Hennes första insats på nya jobbet blir fel: hon tar upp en anmälan från en förtvivlad tonåring om att hans mamma försvunnit, vilket var ett jobb för helt andra poliser. Men hon känner pojken och hans mor och blir allvarligt oroad. Inget vanligt försvinnande.

Samtidigt hittas en död kvinna. Vi läsare förstås snart att mordet och försvinnandet hänger ihop.

Så finner man ett dna-spår. Den skyldige borde vara Tony Hill. Paula inser att detta inte kan stämma, men hennes chef vill ha ett snabbt slut och bra press för att ha löst fallet snabbt och med en kändis som förövare.

Paula får spela bakom hennes rygg och lyckas få med Carol.

Lyckligt slut? Beror på hur man ser på seriemord, men mycket i boken rör sig om hur de tre gamla arbetskamraterna förhåller sig till varandra.

Val McDermid är som vanligt skicklig på att väva intriger, inte lika duktig på personporträtt, men för spännings skull spelar det ingen roll. Vals fans ska absolut läsa också denna bok.

LEIF-RUNE STRANDELL

Val McDermid

Val McDermid. Foto Mimsi Moller

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22