BOTTENSKRAP

Mar 15th, 2018 | By | Category: 2018-03 mars, Recension

Omslag till BottenskrapAv Jørn Lier Horst
Bunnfall, 2010
Översättning Cajsa Mitchell
Lind & Co, 2018
ISBN 978-91-7779-114-0, inbunden, 352 sidor

När jag ser listan över tidigare utgivna verk inser jag att denna är en av författarens tidigare. Bara den som kom förra året, Nattmannen, var tidigare, medan de övriga översatta till svenska är senare verk. Förlaget började alltså mitt i författarens produktion och har sedan hoppat lite (och det finns fyra oöversatta tidigare romaner också, plus ett par nyare). Att det blev Jakthundarna som översattes först (2014) hänger säkert ihop med att den belönades med både norska Rivertonpriset och det nordiska priset Glasnyckeln, plus pris för bästa översatta deckare av Deckarakademin.

När jag läste kändes det dock inte att vi hoppat tillbaka i tiden från de tidigare jag läst. De viktigaste personerna, främst huvudkaraktärerna kommissarie William Wisting och han journalistdotter Line, stämde med min minnesbild. Jag gillade böckerna och personerna då, och jag gillar nu också.

Miljön är samma, Larvik med omnejd, i denna bok främst den mindre orten Stavern. Med kartor i datorn kan man se att platserna finns, här är miljön inte påhittad.

Däremot själva intrigen, ett klassiskt mysterium: Man hittar avkapade fötter i skor, uppenbarligen inte helt färska. Det blir efterhand fler som spolas i land, fyra stycken. Bara vänsterfötter.

Men vilka personer hör ihop med fötterna? Det finns några äldre personer som är mystiskt försvunna, och när man tidigare trodde att de råkat ut för olyckor så inser man nu att det är mord. Men hur hänger det ihop? Och det kan jag förstås inte berätta om ni tänker läsa boken, vilket jag tycker att ni ska göra. Det är en utmärkt, nästan klassisk intrig med många vändningar, ett bra polisarbete (författaren har arbetat som utredare hos polisen i området), och en tänkande huvudperson.

Det är litterärt inte uppseendeväckande, bra brukstext som för berättelsen framåt. Det enda jag reagerade på var en del (möjligen typiskt för kriminalpoliser) klagomål över den tilltagande brottsligheten och de försämrade polisiära resurserna.

LEIF-RUNE STRANDELL

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst. Foto Christian-Elgvin

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22