BORTFALL

Jun 14th, 2014 | By | Category: 2014-06 juni, Recension

Omslag till BortfallAv Ingrid Hedström
Alfabeta, 2014
ISBN 9789150116441, 427 sid

Nu har Ingrid Hedström skrivit färdigt om Villette. Nu beger hon sig istället till Dalarnas ödebygder och Bukarests slumområden.

En trettonårig pojke ger sig ut från sitt föräldrahem i Dalarna för att hämta ved. Han kommer aldrig tillbaka och polisen finner inga spår. Trettio år senare har diplomaten Astrid Sammils flytt till sin släktgård i Dalarna efter en psykisk nedgång efter att hon sett sin man idka intimt umgänge med den uppburna kvinnliga utrikesministern.

Ingrid HedströmHon installerar sig i sin avlidne morbrors hus och börjar röja bland saker och ting. Hon hittar en mössa som hon direkt ser har att göra med den försvunne pojken. Hon vägrar tro att morbrodern har något med pojkens försvinnande att göra och bestämmer sig för att försöka finna vad som hänt.

Hon hittar spår till en läkemedelsjätte med forskning i Falun och kopplingar till Rumänien. Hon träffar nygamla vänner i trakten och hela tiden närmar hon sig vissa avskyvärda företeelser.

Samtidigt börjar en ung läkare i Bukarest bli orolig över patienter som hoppar av en läkemedelsprövning som hon jobbar med. Hon söker finna vad det beror på och sakta men säkert uppdagas en härva av lögner och försvinnanden.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Ingrid Hedström är en av landets tre främsta skapare av spänningsromaner. Hon har ett oerhört journalistiskt flyt i sina böcker. Hon greppar ämnen som vi känner igen från nyheterna. Hon finner gestalter som är både märkliga, intressanta men framför allt mycket levande. Hennes miljöer beskriver hon så att man nästan känner lukten av slum eller skogens daggfriska dofter. Och hon lyckas fånga läsaren, hålla honom eller henne kvar i bokstolen, därför att hon också är en fena på att skapa spänning. Bättre svenska än den som Hedström skriver vet jag ingen annan svensk skribent av kriminalromaner som klarar av.

Undrar om det går att skriva en bättre spänningsroman. Den har allt.

LENNART HÖGMAN

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22