BÖN OM TYSTNAD

Nov 22nd, 2022 | By | Category: 2022-11 nov, Recension

Omslag till Bön om tystnadAv Linda Castillo
Pray for silence, 2010
Översättning Sofi Rydell
Polaris, 2022
ISBN 978-91-7795-636-5, inbunden, 408 sidor.

Linda Castillo är en bästsäljande amerikansk deckarförfattare. Hennes deckare utspelar sig bland amishfolket i Ohio, USA, och hon har skrivit en lång rad böcker med polisen Kate Burkholder i huvudrollen. Pray for Silence gavs ut 2010 och är den andra boken i serien, och den har nu kommit i svensk översättning som Bön om tystnad.

En hel amishfamilj mördas på sin gård i Painters Mill en kall oktobernatt. Familjen Plank hade flyttat in knappt ett år tidigare och var själva sinnebilden av det anspråkslösa amishlivet. 
Polischef Kate Burkholder och hennes kollegor har få ledtrådar, inget motiv och ingen misstänkt för brottet. När Kate hittar en dagbok som tillhört en av familjens mördade tonårsdöttrar framträder en bild av ett mystiskt dubbelliv, och en karismatisk främling som förfört flickan och gjort henne gravid.

Kate är gör allt hon kan för att finna mördaren även om det innebär att hon själv hamnar i skottlinjen. 

Linda Castillo är en driven författare som vet hur man snabbt skapar stämning och fångar läsarens intresse. Hon drar sig inte för att skildra vedervärdiga brott och grym tortyr.

Polischef Kate Burkholder bränner sitt ljus i bägge ändar i jakten på mördaren. Hon sover för lite, äter dåligt och dricker en hel del, med andra ord en inte ovanlig beskrivning i deckarvärlden av manliga poliser. Hennes ordförråd är också ofta mer manligt är kvinnligt, och man får känslan av att hon bygger upp en mur omkring sig för att ingen ska se hennes sårbara jag. Det är bara polismannen John Tomasetti som ibland lyckas tränga igenom hennes försvar. Kate är dumdristig i jakten på mördaren och utsätter sig även i denna bok för onödiga och livsfarliga risker som skulle ha kunnat döda henne. Om detta ska upprepas i varje bok, då måste hon ha minst 14 liv!

Castillo målar skickligt upp amishfolkets vardagliga liv och seder, och väver in deras språk, pennsylvaniatyska, i dialogerna. Läsaren förflyttas därmed till en annan och ålderdomligare värld vid sidan om den moderna världen. Hennes val att förlägga otänkbara mord och grymheter i denna lågmälda och konservativt religiösa folkgrupp ger en extra kontrast till de vidrigheter som skildras i boken. Bön om tystnad är en välskriven och rafflande deckare som ger lång eftersmak. Och om Polaris fortsätter med sina översättningar har vi minst tolv ytterligare böcker att se fram emot!

LARS-ERIK HOLM

Linda Catsillo

Linda Catsillo. Foto Pam Lary

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22