BÖDELNS LEENDE

Oct 1st, 2013 | By | Category: 2013-10 okt, Recension

Omslag till Bödelns leendeAv Ulf Broberg & Peter Lundström
Arx Förlag 2013
ISBN: 978-91-87043-13-01, 145 sid

När herrar Broberg och Lundström debuterade med thrillern Iskallt våld år 2005 hade exploateringen av seriefigurer pågått ett tag i filmvärlden. Nu utgavs en roman där samma svartvita tankegods förekom. Väldigt lite koncentration på inre handling, desto mer på yttre, en dramaturgisk idé om att det är vad människor gör som samtidigt förklarar vad de är för slags personer. Egentligen inget nytt (vad är nytt under solen?) eftersom redan de gamla grekiska tragediförfattarna i stort hade samma ledstjärna.

Ulf Broberg och Peter LundströmNu har Ulf Broberg & Peter Lund­ström kommit fram till den sjunde boken om poliserna på rikskriminalen, Säpo och Uppsalapolisen. Den heter Bödelns leende och följer samma serietidningsdramaturgi. Kanske man borde använde ordet seriestripsdramaturgi för det är en hetsig och snabb, om än något spretig, historia.

Här har just polischefen Göran Lindberg, Kapten Klänning kallad, just avslöjats som svårartad och grym sexförbrytare och folk skickas ut för att gripa honom. Ungefär samtidigt blir en pensionerad kvinnlig kommissarie rånad. Hon bestämmer sig för att ge igen så det känns i samma veva som andra enheter tar upp jakten på en desperat krigsförbrytare. Samtidigt med allt detta pågår utredningen av ett mord. Ursäkta om jag glömt något.

Det är en rivig berättelse, inte alls ospännande, där personerna har olika ambitioner och sätter igång att föra dem till en nästan oundviklig upplösning. Så gott som alla medverkande känns undflyende, men det är tydligen författarnas mening. Genom att inte ge dem särskilt mycket inre liv kan läsaren fylla dem med vad läsaren vill.

De olika avsnitten griper i texten in i varandra på ett sätt som emellanåt blir förvirrande. Jag har inget emot att följa rafflande historier i serietidningarnas bildsekvenser. Men detta är en bok, en roman, och jag hade gärna sett en annan struktur och kanske mer gestaltning är rent berättande.

Men … det är förstås bara jag.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22