BLYBRÖLLOP

Oct 3rd, 2017 | By | Category: 2017-10 okt, Recension

Omslag till BlybröllopAv Sara Paborn
Brombergs, 2017
ISBN 978-91-7337-851-2, inbunden, 231 sidor

Visst finns det en hel del spänningslitteratur där vi får historien ur brottslingens vinkel. Här är det också huvudpersonen som berättar (i en gammal skrivbok).

Hon är nu, när hon börjar skriva vad som hänt, pensionerad bibliotekarier och änka. Under lång tid, har hon blivit allt mer negativt inställd till arbetet (förr var det tyst på bibliotek) och till sin man Horst.

Han var hennes första kärlek, men, sett i efterhand, borde hon nog ha undrat redan efter bröllopet och bröllopsresan om de verkligen passade för varandra.

Nu när barnen är vuxna och barnbarnen finns inser hon att hon helt underordnat sig mannen, och känner sig inte hemma heller på biblioteket, hon som alltid älskat böcker. Men där ska det plockas bort poesihyllan för en karaokeanläggning och uppslagsverken för en kaffehörna.

Hon börjar ta hämnd i det tysta. När hon ansvarar för utrensningen av böcker, så som bibliotek måste göra ibland, slänger hon sådan litteratur hon tycker är undermålig. Så när någon frågar efter Grottbjörnens folk beklagar hon att det är väldigt, väldigt lång väntelista på den.

Också hemma, där maken har kastat ut hennes böcker i hennes läsrum på vinden för att inreda den till en musikkammare som bara han har glädje av, börjar hon göra uppror. Hon hittar gamla blytyngder som användes för att gardiner skulle hänga snyggt, och lär sig i böcker hur man förvandlar bly till blysocker, ett sötningsmedel romarna använde. Dock i högre dos är det dödligt.

Hon blir en allt mer skicklig hemmakemist och börjar så sakta ge Horst, som gillar socker i kaffet, blysocker i stället. Han tycker kaffet blivit mycket godare nu.

Men hur ska hon göra? Helt ta livet av honom?

Hennes berättelse hoppar mellan vad hon gör just nu med kemiexperimenten och minnena från hur hon var som ung och hur hon blev en duktig hemmafru och sedan dubbelarbetande hustru, bibliotekarier och småbarnsmamma. Med en tidstypisk man som inte gör något men gärna bestämmer vad tv ska visa hemma.

Detta är en ovanlig kombination av humoristisk feelgood och thriller, där giftkokerskans och läsarens oro är om läkare ska upptäcka något konstigt. För Horst blir väldigt, väldigt sjuk…

Det är också ett inkännande kvinnoporträtt, av en person som sakta lär sig att man kan begära mer av livet och att man kan klara väldigt mycket och visst kan bestämma. Det är en tänkvärd, och rolig, läsning.

Inte en klassisk thriller, men faktiskt riktiga recept på hur man tillverkar dödliga medel. Pröva inte hemma.

LEIF-RUNE STRANDELL

Sara Paborn

Sara Paborn. Foto Samuel Unéus

Sara Paborn berättade om boken på Bokmässan.

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22