BLODSPÅR + POETEN

Dec 29th, 2008 | By | Category: 1999-1, Recension

Av Michael Connelly
Blood Traces 1998
Översatt av Eva Larsson
Norstedts 1998

The Poet 1995
Översatt av David Nessle
Boströms 1998

Författaren arbetade länge som kriminalreporter på Los Angeles Times och fick bland annat Pulitzerpriset för sin bevakning av Rodney King-fallet 1993. Sedan sadlade han om och hörjade skriva kriminalromaner. Blodspår kom att bli hans första som översattes till svenska, den slog Poeten med någon månad. Mannen kan skriva spännande – vilket bevisas av att han för sina romaner tilldelats både Anthony Award och Nero Wolfe Award (båda för Poeten).
I Blodspår får en FBI-agent ett nytt hjärta. Donatorn visar sig ha blivit dödad i ett butiksrån och huvudpersonen blir intresserad privatspanare i jakten på mördaren som väl egentligen räddade hans liv. En ovanlig vinkling och en riktigt bra roman.
Poeten i den andra romanens titel är en seriemördare som dödar poliser så att det ser ut som självmord och lämnar efter sig självmordsbrev med citat från Edgar Allan Poes dikter.
Båda romanerna är väl skrivna – och skickligt översatta – med stigande spänning enligt vedertagna mönster. Invändningen skulle kanske vara att båda är mycket amerikanska, vilket har för- men också nackdelar för luttrade svenska läsare. En nackdel är att de blivit så tjocka, över 400 sidor vardera. De kunde med fördel ha redigerats ner ett hundratal sidor utan att kvaliteten gått förlorad i någon större mån.

JAN NYGREN

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22