BLODRÖDA KRÄFTOR Jakten på Henry Wu

Nov 14th, 2010 | By | Category: 2010-4, Recension

Omslag till Blodröda kräftorAv Ola Wong
Lind & Co 2010

Ola Wong är journalist och korrespondent från Kina för flera dagstidningar och bosatt i Shanghai. Han har skrivit flera fakta/reportageböcker om Kina som fått bra mottagande.
Men detta är hans skönlitterära debut. Huvudintrycket är att han säkert kan bättre.

Som skrivande journalist och författare är det inget fel på språket. En del av miljöskildringarna (från Kina, Hongkong och Malmö) känns verkliga, självupplevda (särskilt en del iakttagelser från höstligt Malmöväder).

Ola WongIntrigen är intressant: hur samvetslösa företagare kan utnyttja slavarbete och hur utbredd korruptionen är, och det är alls inte så att skurkarna bara är kineser. Henry Wus skumma affärer avslöjas tidigt och huvudpersonen och hennes närmaste vänner frukar hans hämnd. Inblandade affärspartner mördas och alltså gäller det att hitta Henry innan han hittar de tilltänkta offren, som får hotbrev.

Huvudpersonen är en ny Pippi Långstrump-klon. Ung kinesiska, Eliza Su, uppväxt i Sverige, duktig på kampsport och vapen, hyfsad på datorer, arbetar som utredare för ett företag som sysslar med att hjälpa andra företag att minimera risker genom att ta reda på så mycket som möjligt om t ex tilltänkta styrelseledamöter (och så börjar berättelsen).

Men hon är också en kärlekstörstande ung kvinna.

Alla bitarna går inte ihop, det blir för mycket action och stora delar passar nog bättre som underlag till en tv-serie med vackra kvinnor, våld och gåtor. Förlaget vill sälja in sin spänningsdebutant med att han förenar Stieg Larsson och Marian Keyes.

Det tycker jag inte.

Men han kan Kina, mycket om Sverige (över halva boken utspelas i Malmö), och borde kunna få även en action-historia utan så mycket personpsykologi att kännas gedignare.

En debut som lovar mer, men där jag hoppas på nästa bok.

LEIF-RUNE STRANDELL

Ola Wongs webbplats: http://olawong.squarespace.com/

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22