BLODRÖD HÖST

Dec 21st, 2017 | By | Category: 2017-12 dec, Recension

Omslag till Blodröd höstAv Margaretha Levin Blekastad
Ahlemarkers Förlag, 2017
ISBN 978-91-639-4320-4, 375 sidor

Lärdomsstaden Uppsala är också en litterär stad med författare som Gösta Knutsson som mer eller mindre satte staden på kartan med figurer som Pelle Svanslös, Maja Gräddnos och elake Måns. Flera kända deckarförfattare (Kjell Eriksson, Ulf Broberg, Ulla Bolinder och Carina Burman för att nämna några) har också använt in hembygd som spelplats för mystiska intriger. Nu har Margaretha Levin Blekastad sällat sig till församlingen med debuten Blod och is från i fjol och årets Blodröd höst. En tredje bok är att vänta om Uppsalapoliserna Ellinor Sandin och hennes chef Lars Bergqvist.

Margaretha Levin BlekastadAllt börjar med kidnappningen av en framgångsrik ekonom och polisduon kastas in i en jakt på okända gärningsmän. Intrigen rör sig i en mångfacetterad stad där mångfalden av vanliga människor, papperslösa och mystiska figurer rör sig i de olika miljöer som utgör Uppsala med omnejd. Författaren visar sin känsla för offren och deras närmaste och deckaren blir också en roman om relationer mellan generationerna.

Titlarna på hennes böcker innehåller ordet ”blod” men i texten rinner det mycket sparsamt. Margaretha Levin Blekastad koncentrerar sig på annat än vidrigheter och ser till att de båda huvudfigurerna växer ju längre berättelsen fortskrider och deras påfrestningar ökar.

Margaretha Levin Blekastad bor med make, barn och hund strax utanför Uppsala men inte längre bort än att hon kan se domkyrkan. Hon studerade konst och teater på University of Lethbridge i Alberta, Kanada men hennes egentliga yrke är journalistens (examen 1979) och hon arbetar som kulturredaktör på Norrtelje Tidning.

ROSA MATTSSON

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22