BLODRÖD GRYNING

Nov 8th, 2011 | By | Category: 2011-11 nov, Recension

Omslag till Blodröd gryningAv Clive och Dirk Cussler
Crescent Dawn 2010
Översatt av Bo Samuelsson
Damm Förlag 2011
ISBN 9789173517775, 470 sid, inb

Cussler har sedan debuten på 1970-talet skrivit sjutton romaner om äventyraren Dirk Pitt och fått dem översatta till svenska. Efter att ha författat dem på egen hand har han nu fått sin son Dirk (bilden underst) som medskribent. På vårt språk finns också sex böcker i serien som kallas Ur NUMA:s arkiv och fyra i serien Oregonarkiven.

Clive CusslerI Blodröd gryning fokuserar paret på Mellanöstern där Pitt och hans medhjälpare i NUMA (National Underwater & Marine Agency) i sökandet efter artefakter snubblar över en islamistisk konspiration att återupprätta det Osmanska riket. Naturligtvis tänker inte dessa ”terrorister” låta någonting stå i vägen för sina onda planer.

Sådana illasinnade konspirationer får naturligtvis äkta amerikaner att se rött. Pitt et consortes, på uppdrag i Turkiet och Israel, inser att det finns ett samband mellan en gammal piratattack mot en romersk galär år 327 och ett exploderande brittiskt krigsfartyg i Nordsjön under Första världskrigets andra år. Detta tycks dessutom höra samman med angrepp på moskéer i Egypten och Turkiet.

 

Dirk CusslerEtt hemligt manifest, som om det blir känt kan ställa till det ordentligt, finns med i bakgrunden, liksom fiendskapen mellan shia- och sunnimuslimer, som påstås underblåsas av västerlandet.

Cussler är en skicklig äventyrsförfattare och hans rollfigurer ges skärpa och märg, sedan får man tycka vad man vill om upplägget. Tillåter man sig att tro på tanken bakom storyn får man några timmars underhållning tillsammans med en amerikansk version av James Bond eller Röda Nejlikan. Man har svårt att lägga ifrån sig boken innan den är utläst. Efteråt börjar man kanske fundera på vad det egentligen är man läst.

KARL HJELM

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22