BLODRÖD AUGUSTI Historien om de norska partisanerna

Oct 21st, 2008 | By | Category: 2008-5, Recension

Omslag till Blodröd augusti

Av Alf R. Jacobsen
Rød august. Den virklige historien om partisanenes skjebne 2005
Översatt av Emeli André
Natur och Kultur 2008

Alf R. Jacobsen är som författare av norska historiska verk inte obekant för DAST Magazines läsare. Hans böcker om slagskeppen Tirpitz (2005) och Schanhorst (2006) och dess våta öden recenserades med stor välvilja av Jean Bolinder i papperstidningen. ”Alf R. Jacobsen har skrivit en fascinerande bok [Dödligt angrepp Miniubåtsräden mot slagskeppet Tirpitz] om hur man lyckades spränga det tyska slagskeppet uppe vid Kåfjord i Nordnorge. … Det var mycket länge sedan jag läste en så spännande och engagerande bok som denna. Det är vetenskaplig historia, men samtidigt fantasieggande. Vilka hjältar det var som vågade gå ner i de här flytande likkistorna och som kunde fastna i dem nere på botten utan chans att komma upp till ytan! Jag får stark klaustrofobi bara av att tänka mig in i situationen.”

Alf R Jacobsen

Om Scharnhorst. Ett slagsskepps undergång skrev han: ”Scharnhorst var slagskeppet som i likhet med Titanic, ansågs osänkbart. Ändå sänktes det av en allierad styrka utanför Nordkap annandag jul 1943. Av en besättning på 1986 unga män överlevde bara 36 explosionerna och det iskalla havet. … Via spännande text och överskådliga skisser får vi följa letandet. … Sic transit gloria mundi − så förgår all världens härlighet. Något att tänka på för framtida krigshetsare!

Nu har Alf R. Jacobsen redovisat sina forskningsresultat om de norska partisaner som bekämpade tyskarna på Nordkalotten. Då nazisterna ockuperade Norge 1940 flydde en grupp som mest bestod av norska kommunister till Sovjetunionen där de utbildades och svor KGB trohet innan de återvände hem för att bekämpa invaderarna – huvudsakligen genom att rapportera om tyska truppförflyttningar och den tyska marinens aktiviteter. De gjorde sitt bästa men höll på att frysa och svälta ihjäl i de karga fylkena Troms och Finnmark.

Till sist – i augusti 1943 – förråddes de av en ryss som tagits till fånga av tyskarna. Deras nätverk kunde nystas upp och grupp efter grupp togs till fånga och många norrmän knäcktes av hårda nazistiska förhörsmetoder. När dessa berättat vad de visste fick inte minst civilbefolkningen sota – de slogs ihjäl med tillhyggen och kastades i massgravar.

I Norge lever vreden ännu kvar över detta, men för de flesta svenskar är det en okänd historia som Alf R. Jacobsen berättar. Av det skälet finns i den svenska upplagan ett specialskrivet efterord som visar på sambandet som fanns mellan svensk militär underrättelsetjänst och de tyskar som jagade partisaner.

Boken innehåller intressanta illustrationer.

KJELL E. GENBERG

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22