BLODMÅL

Jan 16th, 2022 | By | Category: 2022-01 jan, Recension

Omslag till BlodmålAv Peter Stjernström
Lind & Co, 2021
ISBN 978-91-7903-547-1, inbunden, 448 sidor

Peter Stjernström, född 1960, är författare och bor växelvis i Stockholm och på sydöstra Gotland. Han debuterade med Enn Mann 2003 och har gett ut en rad böcker på ett tiotal språk. Hans tre senaste böcker innan den nu aktuella är spänningsromaner som bygger på fascinerande fenomen och gåtor i natur och vetenskap. Blodmål är första boken i en ny thrillerserie som utspelar sig på Gotland.

I centrum för händelserna står originalet Walla Hammar som är i sjuttioårsåldern. Hon har ett öppet sinne för det ”bortomsliga” och har känningar av jordstrålningen som hon försöker skärma av med egentillverkade gröna pluppar. På somrarna bor även hennes son Pelle med sin familj i närheten. Pelles dotter Bella har liksom sin farmor känningar av jordstrålningen och annat oförklarligt. De bor grannar med Pelles barndomsvän Jens och hans familj.

Bella insjuknar en dag i livshotande krampanfall och förs till sjukhus. Även Jens tvillingsöner insjuknar. En äldre man dör i krampanfall. Samtidigt visar händelser i naturen att allt inte står rätt till: fiskar dör, insekter kryllar och den onaturliga värmen vägrar ge vika. Vad beror krampanfallen på? Är det miljön eller någon ond person bakom det som händer? Två udda utredningsteam bildas och de tar sig an gåtorna utifrån olika utgångspunkter och metoder. Jens tvillingsöner försvinner och sedan också hans äldre son. Sökandet blir en jakt mot klockan för att finna dem innan det är för sent.

Blodmål är verkligen en annorlunda spänningsroman. Enligt bokomslaget sägs den ställa saklighet mot skrock, ont mot gott och människor mot djur. I boken förlorar saklighet snabbt kampen mot det ”bortomsliga”. Många sidor ägnas åt så kallad jordstrålning, det vill säga så kallade Curry- och Hartmannlinjer som inte kan upptäckas med våra sinnen eller mätapparater, utan enbart med slagrutor… och av personer som Walla och Bella som kan känna jordstrålningen. I denna fantasisoppa kryddar författaren med en hämndgirig ung kvinna som med hjälp av fästingar vill orsaka köttallergi för att stoppa mänsklighetens köttfrosseri. Om man gillar den här typen av fantasier så är boken nog bra, men för oss övriga som lutar oss mer mot det sakliga är den tyvärr en skildring alltför långt ifrån verkligheten.

LARS-ERIK HOLM

Peter Stjernström

Peter Stjernström. Foto privat

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22