BLODIG JANUARI

May 31st, 2018 | By | Category: 2018-05 maj, Recension

Omslag till Blodig januariAv Alan Parks
Bloody january, 2018
Översättning Gabriel Setterborg
Modernista, 2018
ISBN 978-91-7781-206-7, inbunden, 351 sidor

Numera sägs Glasgow ha tagit sig upp ur den djupa svacka, socialt och ekonomiskt, som staden hamnade i efter att de stora varven lades ner och lågkonjunkturen gjorde staden till en av de mest (kanske den mest) kriminella städerna i Storbritannien. En sådan miljö är förstås lockande för dem som skriver i vad vi numera kallar noir. I höstas kom Denise Mina med Långt fall, en skildring av stadens mest kända seriemördare som härjade på 1950-talet.

I debuterande Alan Parks bok har vi förflyttats till 1970-talets stad, men förfallet är fortfarande stort. Huvudperson är den unge kommissarien Harry McCoy som får ansvaret för utredningen när en tonårskille skjuter ihjäl en ung kvinna, och sedan sig själv. Men han har förvarnats om dådet. En intern på fängelset har bett om ett möte och berättat ett mord skulle begås nästa dag, och Harry borde kunna förhindra det.

Men det misslyckas. Men utredningen ska ändå försöka ta reda på varför detta hände. Mer tillkrånglat blir det när tipsaren, ett stort namn i den undre världen, hittas mördad i fängelset.

Spåren leder till en av stadens finaste familjer, där Harry tidigare gjort sig omöjlig. Han beordras att hålla sig borta från den delen av utredningen.

Staden är grå, det är runt nyår, det snöar och är kallt, droger och alkohol är de fattigas försök att glömma omständigheterna. Harry har goda kontakter med en del av stadens ledande bossar.

Men det beror inte på att han är korrumperad. I stället är han själv en person som det kunnat gå riktigt illa för, uppväxt på ett katolskt barnhem med sadistisk personal och räddad av en annan unge, numera gangsterboss med ambitioner.

Porträttet av huvudpersonen är bokens stora behållning, en man med integritet men som tvingas spela utanför de lagliga ramarna. För Harry och för läsaren är det tidigt klart hur olika händelser och personer hänger samman, för läsaren är frågan om hur Harry ska skipa någon slags rättvisa det som ger spänning. In i det sista.

Författaren är född i Skottland, har läst moralfilosofi (det märks) på Glasgows universitet och har arbetat som fotograf och videoregissör inom musikbranschen.

Jag gissar att han kommer att skriva fler böcker. Ser fram emot dem.

LEIF-RUNE STRANDELL

Alan Parks

Alan Parks. Foto Euan Robertson

Taggar: , , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22